Уволниха 100 души от Роскосмос след като корпорацията поиска 1,5 трилиона рубли

30
2094

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин съобщи, че към днешен ден корпорацията трябва да се придържа към политика на много твърди икономии.

Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин съобщи в своя Facebook профил, че корпорацията е уволнила 100 души и е намалила заплатите на мениджмънта с 15 до 20%. Според Рогозин, през изминалите години заплатите са били твърде раздути и сега Роскосмос влиза в режим на максимална икономия. Информацията бе съобщена от руската информационна агенция ТАСС.

Да си припомним, че в началото на месец ноември тази година държавната корпорация поиска от правителството на Русия 1,5 трилиона рубли за създаването на проекта „Сфера“. Това е многофункционална сателитна система която през 2018 година бе анонсирана от президента на страната Владимир Путин, който е обяви за абсолютна революция в сферата на комуникациите. За разлика от сателитните мрежи Starlink на Илън Мъск и OneWeb на британците, с които често бе сравняван проекта „Сфера“, руската разработка може да се използва в много области, а не само в качеството на средство за осигуряване на сателитен интернет достъп.

Като се има предвид какви суми са необходими за създаването на „Сфера“ и този новина за съкращение и намаляване на заплатите, смело може да се предположи, че Роскосмос няма свободни парични ресурси. Освен това Дмитрий Рогозин съобщи и за предстоящи съкращения в отдела „Обединена ракетно-космическа корпорация“. Броят на хората там ще бъде намален с 85% – тоест, от 100 души там ще останат 15.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари