Ултравиолетови светодиоди с точно определена дължина на вълната бързо и лесно убиват новия коронавирус

10
1714

Израелски учени определиха най-оптималната дължина на светлинната вълна, която унищожава 99,9% от новия коронавирус. Новото откритие ще се използва в борбата с COVID-19 чрез дезинфекция на обществените места, транспорта, а в близко бъдеще и домовете на хората. Минусът на това откритие е, човекът не трябва да е подложен на директното въздействие на тези светодиоди, които излъчват ултравиолетова светлина с точно определена дължина на вълната.

Експериментите на учените от университета в Тел Авив показаха, че с коронавируса е възможно лесно да се преборим с помощта на излъчването на специални ултравиолетови светодиоди. Изследователите са изучавали въздействието на ултравиолетова светлина с различна дължина на вълната срещу различни вируси и са определили най-подходящата честота, при която въздействието срещу COVID-19 е най-силно.

Екипът учени е открил, че ултравиолетовото излъчване с дължина на вълната 285 nm е почти толкова ефективно както и излъчване с дължина на вълната 265 nm, което генерират някои живачни лампи. Излъчването на тези ултравиолетови светодиоди в продължение на 30 минути унищожава 99,9% от новия коронавирус, като светодиодите консумират много по-малко енергия и не съдържат живак. Изследователите подчертават, че хората не бива да бъдат подлагани на директното въздействие на това излъчване.

Новите системи за дезинфекция с помощта на тези светодиоди ще бъдат използвани в системите за водоснабдяване, вентилация и пречистване на въздуха, и по този начин ще се осъществява много по-ефикасната борба с патогените. Новата технология е съвсем лесна за производство и използване, и учените считат, че устройствата с новите ултравиолетови светодиоди бързо ще бъдат разпространени.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари