Ултразвуковите безжични технологии улесняват следенето на потребителите

0
32
Рекламните технологии също се развиват и усъвършенстват и съвсем скоро ще станем свидетели как даден потребител търси нещо с помощта на своя лаптоп например, а контекстната реклама го преследва на всички негови устройства. В края на миналата седмица Василиос Мавродиус (Vasilios Mavroudis) от Университетския колеж в Лондон съобщи за сравнително нова ултразвукова технология, която може да се използва за вмъкване на контекстна реклама. По време на хакерската конференция Black Hat Мавродиус показа, че същата ултразвукова технология може да се използва за подслушване на потребителите.

ultrasound-1

Ултразвукът отдавна се използва от маркетолозите и рекламодателите за идентифициране и проследяване на потребителите, които са се заинтересували или не се интересуват от рекламите. Идеята на е сложна: в телевизионните предавания или или в рекламните материали се пускат ултразвуци, които човешкото ухо не може да фиксира, но те чудесно се регистрират от микрофоните на почти всички електронни устройства. А ултразвукът се използва като мултиплатформени бисквитки и/или като тригер за стартиране на някаква функция в потребителското мобилно устройство.

Пример за това е технологията SilverPush на голяма индийска компания, чрез която може да се определи ултразвукът, вграден в телевизионните реклами и на други места. Скрит процес на SilverPush без проблем регистрира тези ултразвукови съобщения чрез микрофона на смартфона или лаптопа. След това информацията за местоположението на потребителя, IMEI, версията на операционната система и т.н. се изпращат в сървърите на компанията. Индийците дори са разработили собствен SDK, с помощта на който тази технология се интегрира във всяко приложение.

Мавродиус твърди, че тази технология има много по-голяма сфера за използване. Някои приложения, като например Shopkick, използват ултразвук за да показват реклами на мобилното устройство, докато потребителят пазарува. В някои случаи това приложение генерира отстъпка от цената.

„Не е необходим някакъв специален метод. Ако се намирате в някой от по-новите магазини, обикновените говорители са съвсем достатъчни“.

ultrasound-2

Естествено, този метод освен от рекламодателите може да се използва и от хакерите, които нямат никакво намерение да помогнат на потребителя да намери нещо полезно. Някои приложения могат да разчитат този ултразвук и да събират данни за потребителите без никакво предупреждение и дори когато приложението е изключено. Вече са наказани 12 компании, които следят потребителите без да ги уведомяват. SilverPush също е в списъка.

Особеното е, че засега няма никакви правила за използването на ултразвуковите маркери. Това сега предстои да се осъществи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари