В края на миналата година видяхме как китайския учен Хъ Дзиенкуей обяви, че е редактирал генетично бебета, още преди зачеването им, използвайки технологията CRISPR.

Експериментът на Дзиенкуей беше с две момичета – Лулу и Нана, които са се родили живи и здрави чрез ин витро оплождане и редактиране на някои от гените им по метода CRISPR/Cas 9, като редакцията е целяла да ги имунизира срещу заразяването им с ХИВ.

Експериментът на китайския учен нашумя по целия свят, като китайското правителство разследваше случая. Стигна се до извода, че въпросният специалист, не е имал правото, нито информираното съгласие на майката, да извърши генетичната редакция на децата, но освен това научният метод CRISPR не е приет от научната общност като надежден и годен за употреба върху хора. Макар и да претендира за висока точност, към момента почти липсват изследвания какво влияние оказва при генетичното редактиране на човешки организми.

Научната общност осъди постъпката на Хъ, като обяви действията му за безразсъдни и забрани използването на технологията за генно редактиране. От страна на китайското правителство, Дзиенкуей получи доста сериозни заплахи, като след изчезването му, той все още е в издирване, а ако бъде открит, може да го грози смъртна присъда.

Какво още се случи?

И ако само по себе си всичко това не беше достатъчно шокиращо, учени от Университета в Бъркли публикуваха изследване в списание Nature Medicine шест месеца след случая, в което твърдят, че генно редактираните бебета имат голяма вероятност да умрат в по-ранна възраст. Сега статията им бива изтеглена от списанието и авторите опровергават собствената си прогноза.

Екипът от Бъркли е анализирал генома и данните за здравословното състояние на голяма група хора от великобританската база данни Biobank, търсейки конкретно индивиди, които притежават мутацията делта-32 и в двете копия на своя ген CCR5 – същата мутация, която Дзиенкуей изкуство придава на близнаците в своя експеримент.

Учените откриват, че хората с две копия на мутацията имат по-голяма предразположеност да починат преди 76 годишна възраст. Те също откриват, че в базата данни има по-малко хора с двойна мутация, отколкото се очаква статистически, което приемат за още един знак, че тези хора вероятно умират по-млади.

Разбира се, решението им изглежда твърде кардинално, тъй като изглежда проблемът не е в метода за генно редактиране CRISPR, а конкретно във въпросните генетични мутации, с които беше изпробван за първи път върху хора.

Какъв е проблемът с експеримента?

Други учени не успяват да повторят експериментите и когато проучват данните в детайли, те откриват технически грешки в начина, по който великобританската Biobank идентифицира мутациите на CCR5. Тези грешки подвеждат екипа от Бъркли към погрешното заключение, че хората с две копия на мутацията имат с 21% по-висок риск да починат по-рано от средностатистическото.

В следствие на тази нова информация, екипът учени от Университета Бъркли изтегли своята публикация на 8-ми октомври.

„Чувствам, че съм длъжен да изясня нещата за обществото. Имаше проверки, които ние можехме да направим, но не направихме“, съобщава пред списание Natute водещият автор на проучването Расмус Нилсен.

И въпреки това, докато генно редактираните бебета вероятно няма да починат по-рано, поне не и поради вина на генетичната редакция, те може да изпитат много други непредвидени странични ефекти, което е само една от многото причини, поради които научните общности по целия свят не препоръчват да се избързва с генното инженерство върху хора.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Редактирането на човешкия геном не е страшно. Страшно и аморално е държавата да оставя хората болни цял живот и да ги оставя да правят болни деца. Явно има кръгове, които са заинтересовани това да продължава.

Невероятно!
Невероятно!

За първи път виждам коментар на Technical, в който е написано нещо смислено! Щом дори за него има надежда, генно модифицираните бебета да не ги мислим 😀

The saint
The saint

Нали сте гледали филма Гатака. Е, това предстои

Дай боже!
Дай боже!

Човечеството в последните векове деволюира. Преди естественият подбор си е вършил работата – оцелявали са и са създавали потомство само хората с най-силни и здрави гени. С напредването на медицината и с налагането на т.нар. „хуманизъм“ все повече индивиди с наследствени заболявания и други генетични дефекти имат възможност да се възпроизвеждат. Дори на хомосексуалистите – най-типичният генетичен отпадък – се дава възможност да създават поколение in vitro. Затова деградираме като вид с ужасяващи темпове. Ако редактирането на генома на новородените успее да компенсира този процес и дори да доведе до създаване на по-съвършени индивиди, би било прекрасно!

Technical
Technical

1. „Гатака“ беше страхотен филм, но беше базиран на глупост. Никой в демократична държава няма право да ти казва за станеш чистач, защото имаш проблеми със сърцето, но всички чистачи и сега имат интелектуален потенциал да работят само това. 2. Генното инженерство с времето наистина ще премахне всички наследствени заболявания, дори хомосексуалността. Наистина е смешно и абсурдно две дебели лесбийки или двама мазни гейове да търсят жени, които да им износват децата, защото те не могат. Това е покъртително извращение, което е възможно „благодарение“ на много хора в клиники без морал. 3. Външният вид на децата ще стане проектиран и… Виж още »

Атанас
Атанас

До Technical Чета ти глупостите, и стигам до извода, че още имаш жълто около устата, или нищо не си видял от живота. Индивида се формира само отчасти от генома, много голямо влияние има и средата, и как човек реагира/взаимодейства с нея. Има безброй примери на ниски, грозни, бедни хора, които се амбицират и постигат немислимото за високите,красивите и богатите… За това беше филма ГАТАКА, за човешкия дух. А той не се определя от генома. Човек има душа (може да не звучи научно, но е вярно) и тя е по-значима от генетичните фокуси. Хората са като нешлифовани диаманти и трудностите в… Виж още »

Technical
Technical

Атанасе, затапи ме. Не съм способен да дам аргументи срещу празните ти приказки. Само ще отбележа, че хората със заболявания не стават по-силни с по-силен характер, а много по-рано се озовават 2 метра под земята. Хайде, няма нужда де те псувам.

TNT
TNT

природата прави генно модифициране от милиони години така че, не виждам нищо лошо в изследванията в тази посока.