Преди няколко години международна група учени помести кръглия червей Caenorhabditis elegans в робот, сглобен от фигурки Lego. А сега те създадоха версия, в разработването на която всеки може да вземе участие. Това е биологически достоверен модел на невронната мрежа на червея, пресъздадена на платформата Arduino Uno.

C. elegans са нематоди, биологията на които е напълно изучена. Известно е всичко за техните гени, а тяхната нервна система е многократно изследвана. През 2014 година екип от учени в рамките на проекта OpenWorm записа връзките между 302-та неврона на този червей и ги моделираха по софтуерен път. Целта на този проект бе създаването на абсолютно пълноценен виртуален C. elegans.

Засега тази цел все още не е изцяло постигната, но учените са в състояние да емулират мозъка на този организъм и след това софтуерно да го качат в опростен робот Lego, като органичните части на тялото са заменени с електроника – сонар, който служи за нос и малки електрически двигатели от двете страни на тялото. След качването на виртуалния мозък, софтуерният C. elegans поема контрола на робота без никакво предварително програмиране, самостоятелно спира пред препятствията и ги заобикаля без никакво допълнително програмиране или външна помощ.

Това бе поразително достижение през 2014 година, което обаче не даваше възможност в самостоятелно сглобен робот да се зареди дигитализираната невронна мрежа на кръглия червей.

Новият проект с отворен код Nematoduino решава тези проблеми, като при това използва само 13 542 байта памет или 42% от съвместима с UNO платка, както и 825 байта (40%) SRAM паметта. Остава достатъчно място за добавянето на собствен код и работата на нови сензори.

На пръв поглед, това изглежда безсмислено академично упражнение, но това не е така. Подготвя се опростяване на процеса, стартиращ всеки отделен неврон. Ако това стане, то в най-близко бъдеще ще се открие път за качване на човешкото съзнание в компютър или поне ще се постигне съществено подобряване на изкуствените невронни мрежи.

За тази цел е необходима по-подробна карта на човешкия мозък, върху която сега усилено се работи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари