Учените тестват ваксини срещу COVID-19. Кой ще спечели този път?

0
405
Illustrative vial of coronavirus vaccine

През последните няколко дни учените, работещи с трескави темпове за разработване на ваксини срещу коронавируса, направиха истинско наводнение от информация с резултатите от първите си тестове върху хора.

Резултатите идват от фази I и II на клиничните изпитвания на четири обещаващи кандидата за надеждна ваксина срещу новия коронавирус, като подробно описват какво точно прави ваксината в човешкия организъм и какви са очакваните резултати. Тъй като по време на изпитванията фокусът е бил върху това каква доза ще бъде ефективна и безопасна, данните не могат категорично да заключат дали изпитваните ваксини наистина предпазват от коронавируса и какви са страничните ефекти от тях. Но те предполагат, че кандидат-ваксините са като цяло безопасни и предлагат първите намеци, че вече има ваксини, които могат да предизвикват същия имунен отговор като този при хората, които са били вече заразени с вируса. Важно е, че изследователите твърдят, че данните изглеждат достатъчно добри и обнадеждаващи, за да заслужат продължаване на по-нататъшното тестване в клинични изпитвания за ефикасност, при които доброволците получават ваксина или плацебо, а честотата на заразяване с COVID-19 се сравнява между групите.

„Наистина съм обнадежден, че има много разнообразни стратегии за бъдещото ваксиниране срещу коронавирус, надхвърлящи резултатите, които имаме сега от фаза I на клиничните изпитвания“, казва Шейн Кроти, ваксинен имунолог от Института по имунология на La Jolla в Калифорния.

Но учените искат да се застраховат предварително срещу прекомерно положително тълкуване на резултатите и казват, че данните не трябва да се използват за директно сравняване на различните ваксини. В крайна сметка такива сравнения ще бъдат от жизненоважно значение за идентифициране на това как действат различните ваксини или защо те не успяват да имунизират хората, както и да използват тази информация за приоритизиране на други ваксини на ранен етап и за разработване на нови. Но изследователите все още не знаят точното естествено на имунните реакции, които предпазват от COVID-19 – и вероятно има много такива, които все още не са изследвани. Измерванията на различни имунни маркери, направени в една лаборатория, е трудно да се сравнят с тези, извършени от друг екип, твърдят учените.

„Данните са толкова ранни и толкова предварителни, едно нещо, което трябва да се избягва, е да се каже, че на този етап сме успели с разработването на ваксината, защото просто все още не знаем нищо категорично или конкретно“, казва Рафи Ахмед, имунолог от университета Емори в Атланта, Джорджия.

И четирите производители на ваксини в САЩ казват, че техните ваксини срещу новия коронавирус предизвикват някакъв вид имунен отговор при ваксинираните, който като цяло е подобен на този, наблюдаван при възстановените пациенти. Участниците в клиничното изпитване са имали странични ефекти, които са сходни на тези, които се наблюдават при поемането на други ваксини, като мускулна болка, треска и главоболия, но малко от доброволците участвали в изследването развиват сериозни реакции към различните ваксини. „Повечето от тях изглеждат наистина защитени и добре“, казва Кроти.

Два екипа – в Университета в Оксфорд, Обединеното кралство, в сътрудничество с Astra Zaneca и изследователите от Cansino Bilogics в Тиендзин, Китай, които разработват ваксини срещу новия коронавирус, публикува своите резултати от проведените клинични и лабораторни изследвания в реномирания научен журнал The Lancet на 20 юли.

„Ваксината предизвиква такъв вид имунна реакция, която според нас защитава срещу заразяване от коронавирус“, казва Сара Гилбърт, ваксинолог от Оксфорд, който ръководи научния екип, в брифинг от 20 юли, съобщаващ резултатите им. Ваксината на Оксфорд използва модифициран аденовирус от шимпанзета, който има същия шиповиден протеин като този на коронавируса, който той използва за атакуване и заразяване на човешките клетки. Междувременно, ваксината на Cansino, която през последните няколко дни сериозно нашумя в медиите, се състои от модифициран човешки аденовирус.

Друга група, BioNTech от Майнц, Германия, която разработва ваксини на базата на РНК с Pfizer, публикува подробни данни за имунната реакция от хора, които са получили ваксина, която съдържа РНК инструкции за частта на „рецепторно свързващ домейн“ на шиповидния протеин на коронавируса. Това последва дългоочакваните резултати от клиничните изпитвания публикувани на 14 юли от Moderna, биотехнологична компания в Кеймбридж, Масачузетс, която разработва конкурентна РНК ваксина, направена от целия шиповиден протеин, в сътрудничество с Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ (NIAID) в Бетесда, Мериленд. Някои подробности за резултатите бяха обявени в прессъобщение през май.

Имунен отговор

Последните данни предлагат най-доброто разбиране досега за естеството на имунните реакции, подтиквани от ваксината – всъщност дори са единственото доказателство, което предполага, че ваксината вероятно работи.

Всички знаем, че ваксините действат, като излагат имунната ни система на инактивирани или модифицирани и отслабени щамове и компоненти на дадения вирус – в случая това е коронавирусния шиповиден протеин, с надеждата да провокират слаба имунна реакция, която да помогне на организма да запомни вирусния щам и да изгради антитела, които да бъдат използвани за надеждна реакция и предпазване от заразяване в бъдеще. Изпитванията на ваксините срещу коронавирус разглеждат два различни вида реакции: образуване на молекули на антитела, създадени от самия организъм, които могат да разпознаят и в някои случаи да инактивират вирусни частици и T – клетки, които могат да убиват заразени клетки, както и да насърчават други имунни отговори, включително и производство на антитела.

Досега учените най-много се съсредоточават върху „неутрализиращи антитела“, циркулиращи в кръвта, които могат да направят поетите вирусни частици в организма неинфекциозни. „Всички тези ваксини предизвикват образуването на някои антитела, които неутрализират вируса, когато попадне вътре в организма, което по същество представлява по-ефективна и надеждна защита, отколкото ваксини, които опитват да предпазят организма от заразяване“, казва Ахмед. „Това е доста обнадеждаващ факт. Повечето ваксинирани пациенти образуват силни антитела, които са били подобни на тези, образувани от пациенти, които вече са се заразили действително с COVID-19, като антителата могат да варират в голяма степен.“

Но много от ваксините може да изискват повече от една доза, за да предизвикат желания имунен отговор на тялото. „Мисля, че за много от тези ваксини ще са необходими поне две дози, за да се постигне адекватно образуване на антитела, неутрализиращи вируса“, казва Питър Хотес, ваксинолог от Медицинския колеж „Бейлор“ в Хюстън, Тексас.

T-клетъчен фокус

T-клетъчните отговори са получили по-малко внимание от страна на разработчиците на ваксини. Това отчасти е така, защото те са по-трудни за измерване. Но появилите се данни от естествените инфекции предполагат, че T-клетките могат да имат важна роля в контрола на коронавируса“, казва Кроти.

В проучванията на ваксините са открити различна степен на Т-клетъчни отговори при участниците. Екипът на Кроти открива CD4 T клетки, разпознаващи шипове, които поддържат производството на антитела, при всички 10 от изследваните пациенти. 70 % също са образували CD8 T клетки, които убиват заразени с вируси клетки срещу spike5.

Ако ваксината може да предизвика комбинация от неутрализиращи антитела от и двата вида T-клетки, това означава, че тя би могла да предложи добра защита срещу коронавируса, казва Кроти. Но това засега е неясно и учените все още нямат очаквания кога може да бъде постигнато. „Все още не сме напълно наясно с особеностите за изграждане на имунитет срещу коронавируса, допълва Кроти. „Определено е правдоподобно, че има повече от един начин за защита от този вирус“, казва той.

Характерът на имунния отговор, който предпазва от COVID-19, ще стане ясен, когато изпитванията за ефикасност на вече разработените ваксини дадат първите си резултати. „Щом някой получи резултати за ефикасна ваксина, ще имаме по-добре представа за това какво всъщност трябва да прави ваксината срещу коронавирус“, казва Гилбърт по време на брифинга. Ваксината на учените от Оксфорд се тества за ефикасност в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка, а ваксината на Moderna и NIAID трябва да започне изпитването си във фаза III с пациенти от САЩ до края на този месец.

Какво казват данните?

Подобни данни, известни като корелат на защитата, биха могли да улеснят интерпретирането на резултатите от ранния етап на изпитването – каквито бяха данните, публикувани през тази седмица. Но подобни сравнения за момента са осуетени от нестабилния характер на тестовете, които изследователите използват за измерване на неутрализиращите антитела и T-клетъчните отговори при доброволците. Един и същи тест може да върне много различни стойности, особено когато се извършва в различни лаборатории или дори в различни дни от седмицата – този проблем е добре известен на учените от десетилетия, като е забавял и е затруднявал разработването и на други ваксини в миналото.

„Трудно е да сравним резултатите на едни хора с тези на други хора, които са приели една и съща ваксина. Още по-трудно става, ако сравняваме резултати на пациенти, които са приели различни ваксини и когато резултатите от тестовете им са получени в различни лаборатории. Наистина бихме искали да можем да тестваме различни ваксини и различни пациенти в една и съща лаборатория.“, казва по време на брифинта Адриан Хил, ваксинолог от Оксфорд.

Усилията на американското правителство да подкрепи ваксините срещу COVID-19, известни като Project Warp Speed, се предполага, че правят такива сравнения, отбелязва Хотес. Световната здравна организация в Женева и Коалицията за подготовка и реагиране на епидемии в Осло, които предоставят финансова подкрепа на девет разработчици на ваксини, също обявиха плановете за подкрепа на тази дейност по стандартизиране на условията на провеждане на тестовете.

„Жизненоважно е да можем да идентифицираме имунните корелати за защита и да можем да сравним различните ваксини, казва Даниел Алтман, имунолог от Imerial College London. „Залозите никога не са били по-високи“, казва той. „Толкова отчаяно се нуждаем от ефективна ваксина.“

Алтман смята, че най-вероятно някои от вече разработените ваксини, които са били тествани, биха могли да се справят с това, но се притеснява, че няма достатъчно акцент върху идентифицирането на компаниите и учените, които разработват ваксината, като не се знае дали те биха били способни да произведат и доставят достатъчно ваксини за голяма част от света, ако разработките им се окажат работещи. Освен това, доставките на ваксината срещу коронавирус могат да бъдат съпътствани от безброй проблеми – от нарушения във веригите за доставки и транспорта на стоки до недостиг на стъклени флакони, в които ваксините да бъдат съхранявания. „Това е като организиране на действия при настъпване на световна война. Никога не знаем кои компании какъв капацитет имат, за да се справят с тази задача“, казва Алтман.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари