Учени внедряват мозъчни клетки в AI микрочипове

0
456

Не е необичайно разработчиците на изкуствен интелект да се вдъхновят от човешкия мозък, когато проектират своите алгоритми и невронни мрежи, по които работят, но сега един нов проект показва подобно биологично вдъхновение, което обаче е отишло една крачка напред.

Учени от английския университет в Астън физически интегрират стволови клетки на човешки мозък в микрочипове с ИИ, както става ясно от прес съобщението на университета. Учените казват, че целта им е била да разширят границите на това, което ИИ може да направи, като заеме някои от способностите за обработка на информация на човешкия мозък.

Невронен тласък

Проектът, наречен Neu-ChiP, звучи като началото на научно-фантастичен филм, посветен на всемогъщия AI. Обикновено проекти като този в областта на невроморфните или вдъхновени от мозъка изчисления се фокусират върху повишаването на ефективността на алгоритмите на ИИ, но Neu-ChiP има за цел да направи тези алгоритми още по-мощни.

„Нашата цел е да използваме ненадмината изчислителна мощ на човешкия мозък, за да увеличим драстично способността на компютрите да ни помагат да решаваме сложни проблеми“, казва в съобщение за пресата математикът от университета в Астън Дейвид Саад. „Ние вярваме, че този проект има потенциала да преодолее настоящите ограничения на процесорната мощност и потреблението на енергия, за да доведе до промяна на парадигмата в технологиите за машинно обучение.

Преоткриване на колелото

Обикновено вдъхновения от мозъка ИИ разчита на изкуствени неврони или вериги, вдъхновени от човешкия мозък. Всъщност прилагането на самата биологична клетка, за разлика от това, би могло да спести на екипа част от редица инженерни главоболия.

„В Neu-ChiP ние не само моделираме системата, изгладена от много необикновено сложни компоненти – човешки невронни клетки – но ще се опитаме да стигнем и далеч отвъд това“, казва Реми Монасон, директор на научните изследвания във френския Национален център за научни изследвания и сътрудник на проекта Neu-ChiP, както става ясно от прес съобщението. „Нашата цел е да доведем невронната система до състояние, в което тя може да извършва нетривиални изчисления.“

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари