fbpx
13.2 C
София

Полицията в Германия е конфискувала над 50 милиона евро в биткойн, но няма достъп до тях

Най-четени

Прекрасното нещо при биткойните е, че те имат много очевидни предимства, като възможността да бъдат анонимно притежавани и сигурно прехвърляни, но наред с това могат да възникнат и ситуации като тази: полицията в Германия е конфискувала над 50 милиона евро (60 милиона щатски долара) под формата на биткойн, но те не могат да получат достъп до нищо от тези средства, тъй като, както съобщават от Ройтерс, човекът, от когото са конфискували дигиталните пари, няма да каже паролата за своя биткойн портфейл.

Въпросният мъж е осъден и е излежал присъдата си в затвора за тайно инсталиране на софтуер за копаене на биткойни на компютрите на различни потребители, но през целия процес срещу него, той никога не е споделил паролата си и начина, по който германските власти могат да получат достъп до неговия портфейл. „Попитахме го, но той отказа“, е обяснението, което дава прокурора по делото на мъжа, пред Ройтерс. Тази ситуация очертава един много важен въпрос за криптовалутите – възможно ли е някой да конфискува нещо, особено пари, до което няма достъп и няма как да използва?

Още по-очевидният въпрос, който възниква при тази ситуация е, доколко паролите, ПИН кодовете и всички други идентификационни и защитни данни играят роля върху съвременния ни живот, както и какви са границите, които именно те могат да поставят. В The New York Times имаше скорошна статия за програмист, който е натрупал голямо състояние в биткойн, с портфейл заключен в сигурен твърд диск, който по погрешка обаче се е озовал в кофа за смет, а след това съдбата му остава неясна. Разказвайки тази история обаче, от New York Times разкриха една интересна статистика: около 20% от биткойните, съществуващи днес (еквивалентни на около 140 милиарда щатски долара ), са напълно загубени или заключени в портфейли със загубени пароли, което означава, че те са напълно недостъпни и никога тяхната равностойност във фиатни пари няма да може да бъде възстановена.

Така че може би този немски ентусиаст и притежател на биткойн състояние не иска хората, които са го арестували, да успеят да конфискуват неговите средства в действителност, или просто е забравил паролата си. Ройтерс съобщава, че прокурорите са гарантирали, че мъжът няма да получи по никакъв начин достъп до своето състояние, но ако и те не могат да получат достъп до нея, може би ще бъде вярно да се каже, че сумата на безвъзвратно изгубените биткойни вече е станала още по-голяма.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини