fbpx
25.9 C
София

Учени засякоха мост от тъмна материя между два галактически грозда

Най-четени

Немски учени установиха, че между два галактически грозда има мост от тъмна материя. Става въпрос за две огромни групи от звезди, наречени Abell 222 и Abell 223. Те са отдалечени една от друга на 2.7 милиарда светлинни години. Предполага се, че вселената е пълна с подобни мостове, които свързват отдалечените места в нея, съобщи Space.com.

Съществуването на тъмната материя все още не е доказано, тъй като тя не може да бъде видяна нито с просто око, нито с инструментите, с които разполага човешката наука. Можем само да предполагаме косвено, че тя съществува заради гравитационното поле, което се генерира от огромните маси с невидима материя.

Мюнхенският астроном Йорг Дитрих е съобщил, че тъмната материя за пръв път е била засечена с голяма сигурност благодарение на гравитационните ефекти, които предизвиква.

Все още не се знае каква част от материята във вселената е тъмна, но предположенията са, че количеството е около 98%. Според теорията за относителността на Алберт Айнщайн големите обекти изкривяват времето и пространството, предизвиквайки всичко, което минава покрай тях, включително и светлината, да променя траекторията си.

Когато светлината от някой галактически грозд пътува към Земята тя ще изглежда нагъната, ако е повлияна от големи масиви с тъмна материя. Екипът на Йорг Дитрих е анализирал светлината, идваща от Abell 222 и Abell 223. Така е установено, че тя е изкривена и не следва модела, по който идват лъчите от другите близки галактики. Това означава, че върху нея е оказал влияние някакъв невидим обект, за който се предполага, че е тъмна материя.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини