22.3 C
София

Учени изобретиха слънчев панел, произвеждащ едновременно електричество и водород

Най-четени

Изследванията в областта на материалите и технологиите за производство на слънчеви панели показват, че те действително имат голям потенциал. Доказателство за това е поредното откритие в тази сфера, направено от д-р Михаил Замков и ръководеният от него екип от щатския университет в Боулинг Грийн, Охайо – соларен панел, който може да генерира едновременно както електричество, така и водород. Развитието на технологията ще повиши ефективността на слънчевите батерии, които в бъдеще ще могат да произвеждат по-голямо количество екологично чиста енергия, тъй като водородът се разглежда от мнозина като един от най-перспективните енергийни източници на бъдещето.

Новата разработка е базирана на синтетични нанокристали. Единият от тях произвежда водород чрез фотокатализа (ако панелът е потопен във вода), а вторият превръща слънчевата светлина в електричество. Технологията все още е в процес на разработка, но нейните създатели вярват, че тя скоро ще бъде готова за масово производство и ще се появи на пазара. Ако това се случи, тогава този панел може да бъде отлична алтернатива на сегашните методи за производство на енергия от Слънцето.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии...

Подобни новини