fbpx
8.6 C
София

Учени откриха замръзнал въглероден диоксид на Луната, който може да помогне за заселването ѝ

Най-четени

Изследователи са открили, че Луната може да притежава множество хранилища на замразен въглероден диоксид – и смятат, че те могат да бъдат използвани за създаване на лунни оранжерии.

Екип от учени разкрива, че е успял да идентифицира „студени капани“ на CO2 в статия, публикувана в списание Geophysical Research Letter. Това е феномен, който се случва, когато газовете като въглероден диоксид се събират и остават в джобове поради изключително ниските температури, липсата на атмосфера и липсата на слънчева светлина. Според Salon – водещият автор на изследването, тези запаси на въглероден диоксид могат да бъдат използвани за очертаване на пътя за дългосрочно човешко присъствие или евентуално дори селскостопанско производство на естествения спътник на Земята.

„Мисля, че когато започнах да работя по това изследване, главният въпрос, който си зададох беше – Можем ли с увереност да кажем, че на Луната има студени капани на въглероден диоксид или не“, казва Норберт Шьоргофер, планетарен учен от Института по планетарни науки и водещ автор на изследването в прес съобщение. „Изненадата ми беше, че всъщност определено можем да твърдим, че там има такива естествени камери с въглероден двуокис.“

Лунни оранжерии

Докато НАСА се готви да стартира проекта Artemis за връщане на хората на Луната, съществуването на студени капани от въглероден диоксид би могло да бъде плодотворна предпоставка за това какво може да постигне човечеството.

От една страна, въглеродният диоксид може да се използва като гориво, което означава, че по-малко ресурси ще бъдат изразходвани за доставки на провизии до бъдещи лунни аванпостове. CO2 може да бъде превърнат и в кислород, с помощта на който да дишат и астронавтите. Въглеродният диоксид може да се използва и в оранжерии, които се нуждаят от газа, за да бъдат отглеждани растения.

Всичко това означава, че районите в близост до тези студени капани вероятно ще бъдат много желани, когато различни визионери обмислят плановете си за колонизация на естествения ни спътник.

„Това ще бъдат обекти с висок приоритет, вниманието си към които ще насочат учените и инвеститорите, когато планират бъдещи мисии, включващи кацане на хора на Луната“, каза в съобщението Пол Хейн, планетарен учен от Университета в Колорадо, който не е участвал в проучването. „Тази информация може да бъде много ценна за това къде биха могли хората да населяват Луната и да помогне в решаването на дилемите как биха достигали по-лесно провизии и ценни за хората газове до Луната като кислорода.“

На този етап вече съществуват технологии, които биха могли да бъдат използвани за превръщане на въглеродния диоксид в кислород, както и такива, които да спомогнат за използването на CO2 като жизнен ресурс за отглеждането на растения. Макар и към момента те да не могат да се похвалят с колосална ефективност, предстои да разберем какви достижения в тази насока можем да очакваме в близко бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини