fbpx
15.7 C
София

Учени откриха метод за получаване на ракетно гориво на Марс

Най-четени

Едно от най-големите ограничения пред космическите мисии и дългосрочното пребиваване на други планети е теглото. Колкото повече натовариш една ракета, толкова по-трудно ще стигне тя до дестинацията си.

Проблемът е, че бъдещите мисии към Марс с хора на борда ще изпитват трудности в транспорта на важни, но тежки ресурси. Един такъв пример е горивото, което им е нужно за връщане на Земята в последствие.

Един подход за решаване на проблема е горивото да не се пренася до Марс, а да се произвеждам там с наличните ресурси

Учени от Университета на Калифорния са открили начин за създаване на метан-базирано ракетно гориво на място. Методът е базиран на употребата на цинков катализатор в реакция, наречена процес на Сабатие.

Цинкът играе ролята на катализатор на въглероден диоксид. Той реагира с водород и това води до производството на метан и вода.  Този процес е добре познат и се използва и към настоящия момент. Един пример е системата за поддържане на живот на МКС. Предизвикателството е, че в този си вариант има нужда от големи съоръжения, за да работи.

Пробивът на учените е свързан с начина на употреба на катализатора, който позволява процеса да се случва в по-малък мащаб. Процесът се съкращава до директно преобразуване на въглеродния диоксид в метан с висока избирателност, поясняват от digitaltrends.

Суровината е налична в големи количества на Марс, защото съставя огромна част от атмосферата на планетата

Астронавтите все още ще трябва да пренасят катализатора със себе си, но със сигурност неговото тегло ще е значително по-малко в сравнение с количеството произведено гориво.

Повечето ракети днес използват водородно-базирано гориво, но изследванията за употреба на метан текат активно. SpaceX Raptor двигателят, който ще се използва в предстояща ракета Starship, ще работи с такъв вид гориво.

Учените са категорични, че за да се стигне до гарантирано производство на гориво на Марс, предстои да се работи още много по линия на проучвания и инженеринг. Резултатите обаче са наистина обещаващи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини