fbpx
21.8 C
София

Учени откриха нов тип супернова и разкриха стара мистерия за Мъглявината Раци

Най-четени

Трети тип свръхнова е наблюдаван на разстояние около 31 милиона светлинни години от Земята, в галактиката NGC2146.

Точно когато си мислите, че вече знаем много за звездите в космоса, нещо ново се появява и ни озадачава още повече. В настоящия случай, благодарение на наблюдаването на чисто нов срих свръхнова, учени са успели да решат мистерия, която дълго е занимавала умовете са няколко поколения астрофизици. Откриването на свръхновата от трети тип е спомогнало за обясняване на мистериозна ярка светлина, наблюдавана за първи път в небето през 1054, чийто произход досега беше неизвестен.

Доклад публикуван в Nature Astronomy в понеделник от международен екип от учени потвърждава невиждан досега тип звездна експлозия. Преди настоящото откритие се смяташе, че има само два типа свръхнови – Свръхнова със звезден колапс на ядрото (която възниква, когато масивна звезда остане без гориво и ядрото ѝ започне да се разрушава, поради което премина в състояние на черна дупка или неутронна звезда) и Термоядрена свръхнова (която възниква при експлозия на звезда от тип бяло джудже).

Въпреки това, от 1980 г. насам се спекулира, че може да съществува и друг тип. Ken’ichi Nomoto от университета в Токио прогнозира трети тип, наречен „свръхнова за улавяне на електрони“ през 1980 г. Този тип описва свръхнови, възникнали от недостиг на гориво, които след това са станали жертва на гравитационните сили на атомните ядра, като по този начин започва вътрешен процес на унищожаване.

Доказателствата, които предполагат съществуването на свръхнова с улавяне на електрони, включват огромни звезди, които губят голяма част от масата си, преди да се взривят. Въпросната маса трябва да бъде с необичаен химичен състав. След преминаването на звездата в състояние на свръхнова от трети тип, при нея трябва да се откриват радиоактивни отпадъци и ядрото ѝ да бъде богато на неутронни елементи.

Спектрален анализ на свръхнова, първоначално идентифицирана през март 2018 г., предоставя нови доказателства за теорията за свръхновите с улавяне на електрони. Наречена „Supernova 2018zd“, тя има няколко ключови фактори, които предполагат природата ѝ на свръхнова с улавяне на електроните: тя показва голямо количество загуба на маса преди експлозията, има необичаен химичен състав, произвежда слаба експлозия, показва малка радиоактивност и има ядро богато на неутрони.

„Много съм доволен, че най-накрая беше открита свръхнова с улавяне на електрони, чието съществуване заедно с моите колеги прогнозирахме преди 40 години. Това е прекрасен случай на комбинация от наблюдения и теоретични изследвания“, каза Номото.

Една от най-ярките мистерии в историята на свръхновите досега оставаше без обяснение. Става въпрос за Мъглявината Раци – остатък от свръхнова и мъглявина вятър пулсар в съзвездие на Телец. Смята се, че през 1054 г. сл. Хр. в Млечния път се е появила свръхнова, за която историческите сведения твърдят, че е била толкова ярка, че е можела да се наблюдава и през нея в продължение на 23 дни и през нощта в продължение на близо две години, с просто око. Въпреки че е проучвана задълбочено, все още не е определено какъв е бил произходът на свръхновата от Мъглявината Раци, но с натрупването на доказателства за съществуване на свръхнови с улавяне на електрони, то феноменът намира логично обяснение.

Д-р Андрю Хауъл, ръководител на Глобалния проект за изследване на свръхновите и служител от Обсерваторията в Лас Камбрес, каза: „Тази свръхнова буквално ни помага да декодираме хилядолетни записи от култури по целия свят. И ни помага да свържем едно нещо, което не разбираме напълно, Мъглявината Раци, с още нещо, за което имаме невероятни съвременни сведения, тази супернова. “

В двата познати до момента на учените сценария за пораждане на свръхнови, е известно, че при експлозията се изхвърля по-голямата част от материала на звездата в околното пространство, като това изхвърляне е придружено от експлозия със силна ударна вълна, която след това формира видимия остатък от свръхновата. По отношение на свръхновите от трети тип, учените все още смятат, че процесът и феномените около нещо са същите, но с разликата, че процесите по разрушаване на ядрото и изхвърляне на материала на звездата в околното пространство, започват значително по-рано, отнемат повече време и ударната вълна не е със същия интензитет.

Химическите елементи, които се отделят от процеса на превръщане на звезда в свръхнова от трети тип, не се различават от тези, които се отделят при другите два типа свръхнови, или поне така смятат учените на този етап. Експлозиите на свръхнови са източник на практически всички елементи във Вселената, по-тежки от кислорода и са единственият източник на елементи с маса, по-голяма от тази на желязото. Експлозиите изхвърлят тези тежки елементи в междузвездното пространство, обогатявайки с нови елементи и сгъстявайки газовите облаци, които впоследствие образуват нови звезди. Химичният състав на Слънчевата система също включва примеси от предишни свръхнови, за някои от които се счита, че директно са повлияли върху възможностите за развитие на живот на Земята. При учените няма консенсус обаче за това кои точно елементи се отделят от процеса по образуване на свръхнови от трети тип – това остава теоретично поле, което се нуждае от още дълги години на изследвания и наблюдения.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Motorola Moto G32: Когато базовите характеристики са напълно достатъчни

Тази година Motorola не изневериха на стила си и отново залагат много на достъпните устройства, които успешно предлагат на много пазари. Без струват много...

Подобни новини