fbpx
-1.8 C
София

Учени: Социалните мрежи може да са заплаха за цивилизацията

Най-четени

Ами ако човешката цивилизация може да оцелее във войни и катаклизми, но не и в условия, в които доминират социалните мрежи?

Това е въпросът, който изглежда е бил мотив за съставянето на тревожна нова статия, публикувана в елитното списание Proceedings of the National Academy of Sciences, чиито автори са поразително разнообразен екип от изследователи в областта на биологията, психологията, неврологията и промените в климата. Прогнозите в нея са наистина мрачни – и вероятно са сериозен призив за по-добро разбиране на влиянието, което има дезинформацията, разпространяваща се онлайн.

Тенджера под налягане

По-специално, учените не виждат проблем в социалните мрежи сами по себе си, нито в техния начален замисъл и предназначение. Това, което ги тревожи обаче, са дезинформацията, мистификацията и фалшивите новини, на които често те стават огнища. Учените задават провокативния въпрос, дали следващия масов човешки конфликт, като война, политическа криза или обществено разделение, няма да възникне в резултат на разпространение на конспирации, манипулации и дезинформация?

Съавторът и изследовател от Университета във Вашингтон Джоузеф Бак-Колман обяви пред медиите новата статия с провокативно интервю за Vox Media. В него той казва:

„Въпросът, на който се опитахме да отговорим, беше: „Какви прогнози можем да направим за бъдещето на обществото в световен мащаб, като имаме предвид това, което вече знаем за функционирането на сложните човешки системи, но към тях прибавим доминирането на онлайн потоците на информация и високия процент на дезинформация, фалшиви новини и заблуждения, които се разпространяват, поради екстремно либералната същност на интернет и социалните мрежи?“

Ученият прави интересна аналогия и използва моделите на поведение на мишки и мухи, с цел да бъде разбрана неврологията и колективното поведение на животните. За да получим по-добро разбиране, той насочва вниманието ни и към животинските и ранно-човешките общества, като стъпвайки върху данните, които имаме за тях, според него можем да разберем по-добре колективното поведение в по-сложните системи.

Бел-Колман и колегите му посочват много примери за области, в които според тях социалните мрежи са нарушили потока на надеждна информация за здравни въпроси, промените в климата и много други належащи теми, които често са свързани с вземането на критично важни решения.

Освен всичко това обаче, учените изразиха и известен оптимизъм – макар и интернет да има потенциала, според тях, да причини следващия масов конфликт, той може да бъде използван и за добро.

„Демократизирането на информацията има дълбоки последици, особено за маргинализирани, недостатъчно добре представени общности“, казва Бак. Коулман пред Vox. „Това им дава възможност да се съберат онлайн, да имат платформа и гласност. И това е фантастично. Без интернет нямаше да знаем за световно значими събития, като геноцида над мюсюлманските уйгури в Китай и бунтовете в Капитолия.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини