fbpx
-0.9 C
София

Учени представиха първите живи роботи, които могат да се размножават

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Учени от Университета на Върмонт (UVM), Университета Тъфтс и Харвардския университет са създали живи роботи от клетките на жабата Xenopus laevis. Ксеноботите са проектирани от суперкомпютър и „сглобени“ на ръка.

Авторите на новата работа са използвали стволови клетки – неспециализирани клетки, които имат способността да се развиват във организмите. За да създадат тези ксеноботи, изследователите са използвали живи стволови клетки от жабешки ембриони и са ги оставили да се инкубират. Не са правени генетични промени.

Авторите на тази научна работа откриха, че ксеноботите, които първоначално са имали сферична форма и са съставени от приблизително 3000 клетки, могат да се размножават, като това не се случва много често. Ксеноботите използват така наречената кинетична репликация – процес, който обикновено протича на молекулярно ниво и досега не е забелязван в мащабни обекти, каквито са клетките и организмите.

Учените подчертават, че нито едно животно или растение не се размножава по този начин. Ето защо, ксеноботите могат да се окажат идеалния начин за изучаването на самовъзпроизвеждащи се системи. Размножаването на подобни молекулярни машини би могло да предизвика безпокойство, но учените заявиха, че ксеноботите се изследват в контролирана среда и съвсем лесно могат да бъдат унищожени.

Формата на ксеноботите е избрана с помощта на суперкомпютър, използвал алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Учените се надяват, че ксеноботите ще могат да събират микроскопичната пластмаса от океаните, да ускорят създаването на нови ваксини и други.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини