Изпълнителният директор на социалната мрежа Twitter обяви вчера, че напуска своя пост. Решението влиза в сила веднага, като поста му ще се заеме от главния технологичен мениджър на компанията Параг Аграуал. Reuters коментира, че назначението на Аграуал, ветеран в редиците на Twitter с повече от 10 годишен стаж в компанията, е индикация, че борда на компанията ще следва преди представената стратегия за удвояване на печалбите на компанията до 2023. Скоро след съобщението на Дорси, акциите на Twitter са скочили с 10%.

Дорси основава Twitter през 2016 заедно с Ивън Уилиямс, който по-късно заема и поста на главен изпълнителен директор на компанията, а Дорси приема ролята на председател. Самият Дорси става изпълнителен директор през 2013, заменяйки на поста Дик Костоло. През 2013 година, Дорси извежда Twitter на борсата, като компанията е оценена на $31 млрд. В края на септември тази година, социалната мрежа отчита над 311 000 000 потребители.

Неуспехите в привличането на повече приходи от онлайн реклама и несигурен растеж в последните месеци провокираха брожение от страна на някои акционери, като най-активни се оказаха Elliot Management, които нееднократно настояват за оставката на Дорси. През миналата година, към борда на Twitter са добавени трима нови директора по настояване на Elliot и в замяна на оставането на Дорси начело на компанията. Самият той изпълнява дълго време ролята на главен изпълнителен директор на две компании едновременно – на Twitter и на Square.

Що се отнася до напускането на Дорси, решението за това беше съобщено от самия него в отворено писмо до служителите на компанията, публикувано по-късно и на страниците на Twitter.

„Искам да знаете, че това беше мое решение и аз поемам отговорността за него. Разбира се, че не го взех лесно. Обичам тази услуга и компанията… и всички вас, толкова много. Наистина съм много натъжен и в същото време наистина щастлив. Няма много компании, които достигат до това ниво. И няма много основатели, които компанията си пред собственото си его. Знам, че с времето този ход ще докаже правотата си“, пише Дорси. Той остава в борда на директорите на Twitter до провеждането на ежегодната среща на акционерите на компанията през 2022.

По отношение на назначението на Аграуал, то перспективите пред компанията изглеждат ясни. Аграуал е част от огромния инженерен екип на социалната мрежа, като той е отговорен за интегрирането на криптовалутите и блокчейн технологията в системите на Twitter. Аграуал е също създател на Bluesky, субсидирана от Twitter организация, чиято цел е създаването на децентрализиран общ стандарт за социални мрежи. Стандартът ще помогне на различните социални мрежи да работят с една обща технология, а потребителите им да публикуват съдържание в набор от тях. Протоколът обаче е далеч от завършен продукт. Ролята на Аграуал ще е основно да стимулира ръста на печалбата от реклама и по-специално таргетираните рекламни съобщения, област, в която Twitter изостава.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари