fbpx
4.6 C
София

Учени свързаха Сатоши Накамото с Dread Pirate Roberts

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Израелски учени откриха връзка между една от най-загадъчните личности на Мрежата – създателят на биткойн валутата, подвизаващ се под името Сатоши Накамото и Рос Уилям Улбрихт – създателят на онлайн тържището за дрога Silk Road, което бе разбито от ФБР по-рано тази година.

Според изследването на Ади Шамир и Дорит Рон през пролетта на тази година е бил осъществен трансфер към Улбрихт на стойност $60 000 в биткойни (по тогавашен курс и около милион долара по сегашен) от неизвестна страна, която специалистите предполагат, че е мистериозният създател на виртуалната валута.

„На 01.10.2013г ФБР арестува 29-годишен мъж на име Рос Уилям Улбрихт, който твърди, че е създателят на Silk Road Dread Pirate Roberts и конфискуваха една част от биткойн (BTK) богатството му. В настоящия документ ние използваме публично достъпен запис, с който проследяваме натрупването на богатството му, за да разберем как той го е натрупал и как го е укрил“, пишат Шамир и Рон в увода към своята публикация.

Това, което буди учудване в учените е размера на сумата, която е отправен към Silk Road.

„Осъществяването на един толкова огромен трансфер не е присъщо за сделка за закупуването на дрога в Silk Road. Той може да е доказателство за наличието на някаква необичайно наситена активност на сайта или направена инвестиция или дадени като сума за осъществяването на партньорство биткойни, но това засега е само спекулация“, пишат изследователите.

Биткойн общността предполага, че Накамото е осъществявал голяма част от „копаенето“ на биткойни в началото на валутата, натрупвайки състояние от един милион биткойна (близо милиард долара днес) чрез копаенето на първите 20 000 блока. Малко се знае за мистериозната личност и до днес, като активността му в Интернет пространството прекъсва през 2010г. и много предполагат, че той вече не е между живите.

Освен предположенията за осъществен трансфер към Dread Pirate Roberts от неизвестна страна, чиито акаунт е открит в ранните дни на биткойн (зимата на 2009г.) – предполагаемо Сатоши, двамата специалисти откриват, че сумата, която ФБР конфискува при ареста на създателя на виртуалния пазар за дрога (144 336 биткойна) е едва една пета или 22% от парите на Silk Road, които според тях възлизат на BTK633 000.

По отношение на неоткритите от ФБР биткойни, учените предполагат, че Dread Pirate Roberts е използвал различен компютър, който агентите не са открили или, в който не са успели да проникнат.

Шамир и Рон се надяват настоящето им изследване да предизвика широка дискусия в биткойн общността.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини