Учени от Университета на Северна Каролина създадоха материал с мека и разтеглива структура, който може да генерира електричество. Устройството е проектирано за преобразуване на механичното движение, което работи еднакво добре в суха и течна среда. Електричеството може да се генерира от движението на вятъра, вълните, движението на тялото или вибрациите от двигателите.

Способността за еднакво добра работа както във въздуха, така и във водата е едно от най-важните предимства на устройството. Това стана възможно благодарение на течната метална сплав от галий и индий. Сплавта е покрита с мек еластичен полимерен хидрогел, който е напълнен с вода. Водата вътре в полимерното покритие съдържа разтворени соли, които се събират върху металната повърхност и генерират електрически заряд. При разтягане повърхността на метала се увеличава и към нея се привличат повече солни йони. Към устройството са свързани електроди, чрез които генерираният заряд се събира.

Гъвкавата структура и възможността за разтягане правят устройството универсално за генериране на електричество. Полимерът е силно еластичен, той се разтяга до пет пъти над стандартната дължина, без да се разруши. В хода на експериментите учените са установили, че деформацията от само няколко милиметра е достатъчна за генериране на електричество с мощност от 0,5 mW/m². Авторите на проекта признават, че този показател не е висок, но е сравним със съществуващите аналози, които в същото време не могат да работят във водна среда. Изследователите обаче в момента работят над подобряване ефективността на технологията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари