fbpx
19.6 C
София

Учени създадоха симулация на Вселената с размер 3000 TB, която е налична за изтегляне

Най-четени

Изследователи са създали проект, който наричат най-голямата компютърна симулация на Вселената, и са направили получените резултати достъпни за всеки, като желаещите могат да ги изтеглят напълно безплатно.

Международен екип, свързан с Центъра за изчислителна астрофика, създаде виртуална вселена, използвайки ATERUI II, най-мощният астрономически суперкомпютър в света, според прессъобщение на организацията. Наречена Uchuu (японската дума за космическо пространство), симулацията съдържа зашеметяващите 2,1 трилиона частици, обхващащи 9,6 милиарда виртуални светлинни години. Това е наистина, наистина огромна симулация.

Като машина на времето

Учените смятат, че Uchuu е най-реалистичната симулация на Вселената правена досега, моделираща нейната еволюция за повече от 13 милиарда години. По-конкретно, според анализа на астрофизика на Universe Today Брайън Коберлайн, моделът е специално настроен да изследва как се държи тъмната материя с разширяването на Веселената.

„Uchuu  е като машина на времето: можем да вървим напред, назад и да спрем във времето, можем да се приближим до една галактика, или да намалим, за да визуализираме цял клъстер, можем да видим какво се случва наистина всеки момент и във всяко време във Вселената от най-ранните ѝ дни до ден днешен, като това наистина може да се превърне в един съществен инструмент за изучаване на космоса“, казва Джулия Ф. Ереза, докторант в Института за астрофизика в Андалусия в Испания, която е работила върху изследването.

3000 терабайта данни

За създаването на Uchuu екипът е използвал 40 200 процесорни ядра. За създаването на симулацията са били необходими повече от 20 милиона компютърни часа, което е довело до генерирането на зашеметяващото количество от 3000 терабайта данни. Учените обаче са успели да компресират всичко това до по-скромните 100TB данни, които всъщност се предлагат за изтегляне от масовия потребител.

За справка, най-големият потребителски твърд диск, който е на пазара в момента и може да бъде закупен, е с капацитет от 20 терабайта. Ако все пак обаче по някаква причина имате достатъчно място за съхранение на целия този огромен масив от данни, можете да получите достъп и да изтеглите необработените данни от Uchuu skiesanduniverses.org и неговата страница в GitHub. И ако искате да се потопите още по-дълбоко, екипът публикува доклад за своите открития в списанието Monthly Notices на Кралското астрономическо дружество.

Тази симулация на Вселената, която учените са създали сега, в действителност представлява най-масивния проект от такъв мащаб и с такива цели, на който сме ставали свидетели досега. Работата по симулацията е отнела години продължителен съвместен труд на специалисти по дизайн на компютърни симулации, астрономи, физици и голям набор от други външни експерти, които са имали своя принос за създаването на детайлната симулация. Високата детайлност позволяват на ресурсите на проекта да бъдат използвани за бъдещи научни изследвания, развойна дейност и университетски цели.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини