Фрустриращ доклад от международна организация с нестопанска цел установява, че рекордно количество активисти по околната среда са били убити миналата година.

Ужасяващият брой от 227 защитници на околната среда и Земята са били убити по целия свят през 2020 г., според доклада на Global Witness. Това прави повече от 4 убийства на активисти седмично – и дори по-лошо, докладът предупреждава, че този брой „почти сигурно е, че този брой е подценен, като много атаки срещу активисти са останали недокументирани“.

Смъртоносната индустрия

Повече от половината атаки са извършени само в три държави: Колумбия, Мексико и Филипините. Докладът подчертава, че много активистите са били убити, докато защитават горите и местната еко среда от последиците на индустриалното развитие. Дърводобивната индустрия е свързана с най-много убийства на активисти, защитаващи специфични еко системи, като например тропическите гори по света. Едно от възможните обяснения за високата концентрация на убийствата и насилието над еко активисти в тези страни е, че това са държави, в които индустрията има наистина силни опустошителни ефекти върху околната среда, за които активистите виждат необходимост от спешни действия и намеса на правителствата. Това води до надаването на силна гласност от тяхна страна, а местния бизнес в страни като Колумбия, Мексико и Филипините е добре известен със своите дълбоки връзки с политиката, силните на деня и много често с местната мафия. Това означава, че хората, чиито индустриални интереси са застрашени от действията на активистите, с годините са свикнали да разрешават проблемите си, като ликвидират хората, които могат да бъдат пречка за реализирането на техните планове и цели. Ако разгледаме статистиката за убийствата не само на еко активисти в тези държави, но и на други хора, които във времето по един или друг начин са се изправяли срещу местния бизнес, резултатите се оказват сходни.

Кой трябва да поеме оттоворност?

Този нов доклад за 2020 година отбелязва поредната година на рекорден брой убийства на еко активисти.

Крис Мадън, старши участник в кампанията на Global Witness за информиране относно престъпленията срещу активистите, каза пред Би Би Си, че световните лидери „трябва да се заемат сериозно със защитата на защитниците на околната среда“.

„Този набор от данни, които ни биват представени сега, е още едно силно напомняме, че борбата с климатичната криза носи непоносима тежест за някои, които рискуват живота си, за да спасят горите, реките и биосферите, които са от съществено значение за противодействието на неустойчивото глобално затопляне“, каза Мадън в рамките на телевизионно интервю. „Това трябва да спре“, допълва той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари