fbpx
21.8 C
София

Учени: Трябва да забраним безпилотните самолети-убийци, докато не е твърде късно

Най-четени

Безпилотни самолети-убийци вече се използват за въздушни удари, без да има хора, участващи във вземането на решения, според неотдавнашен доклад на ООН. Отново, не става дума, че никой не ги пилотира, а че летателните апарати сами вземат решения къде и по кого да откриват огън, без да има каквато и да било човешка намеса в този процес. Компютърни системи решават кого да покосят с дрон.

И това би трябвало сериозно да ни притеснява, твърдят група изследователи, гости в IEEE Spectrum. „С толкова категорично навлизане на автономните военни технологии, прагът на безопасност за човечеството е вече прескочен.“

Според тях незабавно трябва да се прекрати използването на летателни автономни оръжейни системи. Нациите по света трябва да подпишат договор, за да гарантират, че подобни роботи-убийци никога повече няма да бъдат използвани. Тоест, учените предлагат конвенция, подобна на тази за химическите и биологичните оръжия, защото явно намират опасността от автономните самолети-убийци на същото ниво, каквото имат химическите оръжия, например.

„Отвъд моралния въпрос за вземането на решения на живот и смърт от алгоритми, данните показват, че автономните оръжия неизбежно ще се превърнат в оръжия за масово унищожение, точно защото не изискват човешки надзор и следователно могат да бъдат използвани в голям брой“, написа екипът, който се състои от преподаватели по информатика и физика.

Международната общност предприе някакво движение, за да настоява за прекратяване на автономните оръжейни системи, включително изявление на Международния комитет на Червения кръст, призоваващо за „забрана на автономните оръжейни системи, предназначени или използвани за прилагане на сила срещу лица.“

Докладът на ООН, публикуван през март, акцентира на използването на безпилотни самолети STM Kargu-2, произведени в Турция, които извършват въздушни удари в Либия без никаква човешка намеса. 14-килограмовият безпилотен самолет може да бъде масово произвеждан и има способността да се насочва автоматично към жертвите, използвайки софтуер за разпознаване на лица.

Според доклада безпилотните системи са „програмирани да атакуват мишени, без да се изисква връзка между човешки оператор и боеприпасите.“

Изследователите твърдят, че не е късно орган като Международната общност да се произнесе и да сложи край на тази изключително тъмна посока на развитие на технологиите.

„Не искаме това да се превърне в поредната грешка, която човешката раса е могла да предотврати, но не го е направила“, заключават учените.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини