Учени ще охлаждат Земята с помощта на изкуствен вулкан

4
21

Глобалното затопляне е огромен проблем, който може да причини непредвидими вреди върху живота на нашата планета. От началото на технологичната революция, започнала през XX век, до момента, в земната атмосфера се изхвърлят огромни количества въглероден двуокис, които създават парников ефект, увеличаващ средните температури. Вече сме свидетели на увеличената честота и интензитет на природните стихии и това е само малка част от проблемите, които ни очакват ако не охладим малко нашата планета. За щастие технологиите през сегашния XXI век са доста напреднали и учените вече имат план за глобално охлаждане на планетата, информира Gizmodo.

Идеята на специалистите е да създадат гигантски изкуствен вулкан, който да изхвърля във въздуха контролирани частици и субстанции. Но как ще охладим Земята след като всички знаят, че вулканите са горещи? Обяснението е просто. Насищането на някои слоеве от атмосферата с частици ще блокира част от слънчевите лъчи и по този начин ще се намали средната температура. Всъщност учените искат просто да имитират ефектите от интензивното изригване на истинските вулкани, които са абсолютно същите.

Към морски кораб ще бъде прикачен дълъг маркуч, който ще бъде изтеглен нагоре от специален балон. След това в стратосферата ще бъдат изпомпани химически субстанции, имитиращи изригването на вулкан.

Учените във Великобритания, които са автори на идеята за изкуствените вулкани, гледат много сериозно на глобалното затопляне, тъй като климатът на острова, където живеят е зависим от крехкото равновесие между множество елементи и този баланс е на път да бъде разрушен. Топенето на арктическите ледовете може да блокира топлите подводни течения около Великобритания, а това ще превърне острова в студено и негостоприемно място, което няма да може да изхранва населението си.

Първите тестове на технологията ще бъдат проведени през месец октомври. Разбира се, мащабите ще са много малки и няма да има реални промени в климата, но ще се тества ефективността на цялата концепция. Тестовият вулкан ще изпомпва само вода.

Някои природозащитници са на мнение, че всичко това е една голяма глупост, която ще доведе до загуба на време и пари. Пат Мууни от канадската организация ETC Group смята, че британското правителство трябва да се съсредоточи върху намаляването на изхвърляните въглеродни емисии, тъй като те са по-опасни от глобалното затопляне. Безпрецедентното ниво на въглероден двуокис в нашата атмосфера, освен че затопля Земята, причинява и повишаване на киселинността на океаните.

Ако концепцията на британските учени проработи хората ще имат възможност да контролират до голяма степен климата, но нуждата от намаляване на изхвърляните въглеродни емисии няма да стане по-малка.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Pocko-X
Pocko-X

Цитат:


Глобалното затопляне е огромен проблем, който може да причини непредвидими вреди върху живота на нашата планета.


Няма данни доказващи това/

Цитат:


…въглероден двуокис, които създават парников ефект, увеличаващ средните температури…


Не е вярно.

Цитат:


Вече сме свидетели на увеличената честота и интензитет на природните стихии…


Не сме. Свидетели сме увеличеният брой медии, които повтарят едно и също.

danchobg
danchobg

колко грешки………
и знаете ли колко идеи има….. стотици…. вие чухте за 1 и веднага я преведохте с Google Преводач и качихте

zoidss
zoidss

Има нещо много сбъркано в тая статия. Пълно е с противоречия и абсурди. Отделно, че темата е толкова банална и изкривена, че едва ли някой вече чете с интерес интелектуалните диарии на разни учени, които жадуват за поне една публикация.

Анинфид
Анинфид

И някакъв полудял великобританец наричащ себе си учен, се зарадвал като чул от свой познат българин, че статията му е публикувана…