7.2 C
София

Връщат в продажба старата версия на видеоредактора Final Cut Pro

Най-четени

Apple май развя бяло знаме пред клиентите си и се съгласи да върне в официална продажба старата версия на своята професионална програма за редактиране на видео и филми, която се нарича Final Cut Pro. Това стана след вълна от оплаквания на различни професионални монтажисти, които бяха единодушни, че новата модификация на софтуерния продукт не е достатъчно добра за техните нужди, информира BBC.

Последната версия на популярния епълски продукт се нарича Final Cut Pro X и от нея са премахнати ключови функции, които са в основата на професионалното монтиране, използвано при създаването на филми и телевизионни сериали. Пакетът Final Cut Studio, в който е включен продуктът Final Cut Pro 7 може да бъде поръчан за 834 британски лири чрез телефонните линии на Apple, които са предназначени за директни продажби.

Официалното обяснение на Apple за този ход е, че компанията просто иска да разчисти рафтовете на складовете си от стари продукти. Въпреки това, голяма част от специалистите, които се занимават с мултимедиен монтаж приемат станалото като отговор на вълната от критики по адрес на последния Final Cut Pro.

„При всички положения това е добра новина. Не знам какво щяха да правят иначе хората, които имат нужда от тази програма и тепърва трябва да я закупят отнякъде. Final Cut Pro X просто не се вписва в методиките на работа, които използваме. Поради това сме изправени пред трудния избор дали да приемем промените, които не ни харесват или да се обърнем към алтернативите Avid и Adobe Premiere Pro.”, е мнението на Бен Франклин от базираната в Лондон компания за постпродукция на видео, наречена Spectrecom.

Носят се слухове, че големи продуценти на телевизионна и филмова дейност са лобирали директно пред Apple в подкрепа на старата версия и против новата.

Основните критики към Final Cut Pro X са за това, че в програмата няма поддръжка на връзка с някои видове професионално оборудване. Другият голям проблем на епълския продукт е орязаната съвместимост с определени файлови формати, които бяха налични в старата версия. В официалния онлайн магазин с приложения за Mac последният вариант на програмата получи доста гласувания с една звездичка от пет възможни. Това е най-ниската оценка, която може да бъде дадена там. Въпреки това, мнозинството от хората все пак са оценили максимално Final Cut Pro X.

Официалната позиция на Apple по въпроса е следната:

„Както сме правили и преди с програми, които са в края на своя живот, пуснахме ограничени количества от стария Final Cut Studio за директна покупка по телефона, за клиенти, които имат нужда от този продукт.”

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини