21.3 C
София

Четири нови ареста за предполагаеми членове на LulzSec и Anonymous във Великобритания

Най-четени

Органите на реда във Великобритания са арестували четири души, които са заподозрени в извършването на хакерски дейности. Предполага се, че това са членове на хакерските групи LulzSec и Anonymous, информира BBC.

Арестуваните са от четири различни района на Обединеното кралство. Те са от Донкастър, Уорминстър, Нортхамптън и Лондон. Задържането на лицата е част голяма операция, в която са включени ФБР и членове на британската полиция.

Арестите почти съвпаднаха с първото явяване пред американския съд на други 14 заподозрени членове на Anonymous. Това е станало в Сан Хосе, щата Калифорния. Цялата група е отрекла да има нещо общо с атаката срещу PayPal, която причини проблеми на сайта през декември 2010 година.

Органите на реда по целия свят са обявили война на хакерите след безпрецедентната вълна от атаки към държавни органи, правителства и корпорации, които причиниха финансови загуби, които са толкова големи, че е трудно да бъдат изчислени. В големия списък с жертви на хакерите фигурират търговският сайт Amazon, системата за разплащания по интернет PayPal, сайтът на ЦРУ, британското бюро за борба с организираната престъпност и много други.

Последната вълна от арести оставя зад решетките 20-годишния Кристофър Уедърхед от Нортхамптън и 26-годишната Ашли Роудс от Кенингтън, близо до Лондон. Двамата ще се изправят пред съда на 7 септември в Уестминстър.

Другите двама, които са задържани от детективите, са 24-годишен мъж от Донкастър и 20-годишен младеж от Уилтшир. Те са обвинени в това, че са заговорничели да извършат компютърно престъпление, а това е подсъдно според британски закон, приет през 1990 година.

Преди време Anonymous посочиха PayPal и Amazon като свои основни мишени за атаки, тъй като хакерската група смята, че двата сайта изолират Wikileaks и възпрепятстват разкриването на истината. PayPal замрази сметката за дарения към скандалния сайт, под натиска на американското правителство, а Amazon изрита творението на Джулиан Асанж от своята хостинг платформа.

Противно на масовите вярвания, голяма част от хакерите всъщност не са членове на различни групи, които вършат престъпления за пари или заради някакви свои вярвания. Висок процент от кибервзломаджиите работят като информатори на отделни държави и техните правителства. Не е тайна, че дори САЩ подготвя своя армия от хакери, предназначена да влезе в употреба при бъдещите кибервойни, които неминуемо ще се случат.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии...

Подобни новини