Училище, университет и бизнес трябва да работят заедно в името на създаването на качествени ИТ професионалисти

0
242
Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София отбелязва 30 години от създаването си

 Представители на ИТ компании и образователни институции споделиха успешни практики за ефективно партньорство по време на конференцията „Училище – университет – бизнес: ръка за ръка в ИКТ сектора“. Събитието се организира от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София по повод 30-тата годишнина от създаването му и цели да представи добри примери за сътрудничество между училище, университет и бизнес в най-бързо развиващия се сектор на икономиката – информационните и комуникационни технологии.

Приветствие към участниците отправиха министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев и ректорът на Технически университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов. В специално видеообръщение към участниците Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество г-жа Мария Габриел поздрави ТУЕС за юбилея и за отличните резултати на училището.

По време на събитието ученици от ТУЕС представиха свои проекти в сферата на роботиката, компютърните игри, виртуалната реалност, изкуствения интелект и машинното самообучение. Един от демонстрационните роботи на ТУЕС – Сани, приветства гостите на събитието.

Как бизнесът и образованието да работят по-добре заедно

Представители на различни компании участваха в дискусията, посветена на приноса на бизнеса в ИТ образованието. Те очертаха няколко фактора за създаване на добре подготвени професионални кадри –  обединени усилия на бизнеса в работата с училища и университети, взаимно обучение на начинаещи професионалисти, ученици и студенти от по-опитни техни колеги, навлизане на ИТ обучение в началните фази на образованието, осигуряване на време на служителите в компаниите, в което да преподават и да работят с ученици и студенти. Всички участници бяха единодушни, че успешният модел на ТУЕС, който работи в тясно партньорство с висшето образование и с бизнеса, трябва да бъде мултиплициран в национален мащаб.

„В ситуацията на изключителна нужда от добре подготвени ИТ специалисти именно връзката с бизнеса е това, което може да направи образованието адаптивно към реалните нужди на сектора. Благодарение на партньорството си с професионалисти и компании от ИТ сектора ТУЕС успява да се справи успешно с тази задача и да създава едни от най-търсените експерти в сферата на програмирането, компютърните мрежи и компютърните системи.“ – коментира доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС към ТУ-София.

 Какъв е моделът на ТУЕС

ТУЕС е създадено като експериментално училище към Факултета по електронна техника и технологии на ВМЕИ „Ленин“ (днес Технически университет – София) през 1988 г. С годините училището се доказа като успешен и добре работещ модел, създал гръбнака на днешната ИТ индустрия в България. Професионалисти, завършили ТУЕС днес заемат водещи позиции в български и международни ИТ компании, изявяват се като успешни предприемачи, лидери и иноватори в най-бързо развиващия се сектор на икономиката в България.

През 2018 г. ТУЕС беше най-желаното технологично училище в София и четвъртото най-търсено училище от седмокласниците в столицата.

Уникалният модел на работа на ТУЕС се основава на няколко основни стълба – интеграция в структурата на ТУ-София, тясна връзка с бизнеса и активна роля на общността на завършилите. Специализираните дисциплини в училището се водят от университетски преподаватели и професионалисти от ИТ сектора, много от които са завършили ТУЕС. Благодарение на интеграцията си с ТУ-София ТУЕС адаптира учебното съдържание към съвременните тенденции в сектора. Учениците имат достъп до ресурси на университета, провеждат практики в компании и завършват професионалното си образование с дипломен проект, чиято сложност често съответства на бакалавърско ниво в университета.

ТУЕС връчи отличия за принос в развитието на училището

От името на ТУЕС бяха връчени почетни отличия за личности, организации и компании, допринесли за развитието на училището през последните години. Сред тях са Министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, Омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова, съветникът на Президента г-жа Валентина Танева, столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова, началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева.

Отличия бяха връчени и на ректора на Технически университет – София  – чл.-кор. проф. дтн Георги Михов, заместник-ректора на ТУ – София проф. д-р Любомир Димитров, проф. дтн д.х.к. Емил Николов, проф. д-р инж. Никола Калоянов.

Ректорът на Технически университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов връчи отличия от името на университета на научните ръководители на ТУЕС проф. д-р инж. Таня Василева, проф. д-р инж. Александър Атанасов, проф. д-р инж. Рачо Иванов, проф. д-р инж. Марин Христов, проф. д-р инж. Михаил Анчев, както и на директора на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова, както и на  Светослав Сотиров, председател на УС на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), ИКТ клъстер и Дигитална Национална Коалиция получиха почетен знак на ТУЕС като признателност за партньорството с организациите и популяризиране на модела на работа на ТУЕС.

Водещи ИТ компании, с които ТУЕС си партнира от години, също бяха отличени от ТУЕС – Смартком България, Equinix Bulgaria, Телелинк Бизнес Сървисис, Вистеон Електроникс България, VMware, Немечек България, SAP Labs Bulgaria, Imperia Online, TelebidPro, GTT, Atos, СтатСофт, Accedia.

Участници в дискусиите на събитието:
 • проф. д-р инж. Любомир Димитров, заместник-ректор на Технически университет – София
 • доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София
 • Светозар Георгиев, съосновател на Телерик и Телерик Академия и съучредител на Асоциация на завършилите ТУЕС
 • Пламен Барух, председател на Обществения съвет на ТУЕС
 • Светослав Сотиров, председател на УС на Асоциация на завършилите ТУЕС
 • Теодор Панайотов, съосновател на Coursedot
 • Георги Брашнаров, изпълнителен директор, Немечек България
 • Иван Михайлов, управител, Вистеон Електроникс България
 • Иван Русев, ръководител екип, Experian
 • Руси Русев, Research & Development Director, VMware
 • Иван Житиянов, изпълнителен директор, Телелинк Бизнес Сървисис
 • Валентин Деведжиев, съосновател на Смартком България АД
 • Здравко Николов, Managing Director, Equinix Bulgaria

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за