1.9 C
София

ФБР обвини Apple и WhatsApp в това, че технологията им за криптиране подпомага терористи

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Криптирането създава „тъмни места“, които помагат на терористични организации като „Ислямска държава“, предупреждава Федералното бюро за разследване и посочва, че компании като Apple и WhatsApp, които поддържат силно подобна технология чисто и просто позволяват на терористите да вършат по-лесно и безнаказано дейността си.

Това се казва в нов доклад на ФБР, изложен по време на изслушване в американския Конгрес, в който специалната служба изтъква, че технологията за криптиране позволява на терористите „свободна зона, чрез която да набират нови последователи и да радикализират сегашните си привърженици, както и да заговорничат и планират“ действията си.

Излагайки доклада, заместник-директорът на ФБР Майкъл Щайнбах призова за „законови мерки“, които да позволят на силите на реда да получат достъп до криптираните комуникации.

Такива мерки трябва да разчупят порочния кръг, създаден от компании като Apple и WhatsApp, които пречат на ефективното следене. Така например, криптирането на WhatsApp не позволява на комуникационната услуга да знае каква информация минава през платформата. На свой ред, Apple е особено гласовит защитник на технологията за криптиране и през миналата година въведе криптиране по подразбиране за iOS, с което си навлече гнева на службите за сигурност. Тогава дори един старши полицейски представител побърза да окачестви iPhone като „предпочитания от педофилите телефон“, но това не накара компанията да промени позицията си.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини