fbpx
7.6 C
София

ФБР разкри интересна нова измама с криптовалути

Най-четени

ФБР излезе с официално предупреждение към хората за нов вид измами, включващи банкомати с криптовалута. Измамниците убеждават хората да поставят пари в банкомат за криптовалута и да им изпратят закупените крипто валути към портфейл, който е съхранен в QR код, като става ясно, че потребителите биват убедени, че захранват собствени портфейли в различни популярни платформи за крипто търговия. Въпреки че методологията на тази измама е сравнително нискотехнологична, това е интересна злоупотреба с технологията и показва как престъпниците използват и криптовалутите, за да подобрят старите си измамнически методи.

Както бива описано от ФБР, измамниците се свързват с жертвите си и по някакъв начин ги убеждават, че или трябва да им изпратят пари, или се опитват да ги увлекат в любовни истории, обещания за бързо и лесно забогатяване, или като се представят за действителна компания за крипто търговия или институция, като банка или комунална компания. След като жертвите бъдат убедени в историите, които измамниците им изпращат, те биват накарани да изтеглят пари от сметките си – понякога от спестяванията си за пенсия или от инвестиционни сметки, а след това да се отправят към банкомат, който продава криптовалути и поддържа четене на QR кодове. След като жертвата вече е пред банкомат, тя трябва да сканира QR код, който измамникът ѝ е изпратил, като по този начин всички закупени крипто валути биват изпратени директно към портфейла на измамниците. По този начин жертвата губи парите си, а измамниците успяват да се възползват от хора, които са лесни за убеждаване.

Крипто банкоматите улесняват стратегията

Ако тази измама ви звучи познато, то може би е защото в действителност нямаме нищо ново под слънцето – това е просто технологично развита версия на измамите с банкови преводи, когато някой принуждава другиго да му изпрати пари, след като бива убеден в една от измамните му истории – при всеки проработва различен разказ. Разликата тук обаче е, че криптовалутите се славят със своята технологична невъзможност да се проследи получателя на даден превод, тъй като портфейлите са анонимни.

Схемата е измислена по начин, който максимално да заблуди и да въведе жертвите в лесен за изпълнение сценарий, като на тях не им се налага да изписват целия адрес на крипто портфейла, а само да сканират QR код. Възможно е дори хората, които не са особено отговорни към своето технологично образование и нямат много добри познания в сферата на криптовалутите и информационната сигурност, да не подозират, че изпращат криптовалута на измамници, а да смятат, че я внасят по собствен портфейл или инвестиционна сметка. Освен това измамата е пригодена така, че да могат да бъдат привлечени като жертви и хора, които обикновено нямат досег до криптовалутите, като на измамниците не се налага тепърва да ги учат и убеждават как да купят и преведат криптовалута в интернет, а навярно вече знаят как се работи с банкомат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини