Финансовото състояние на Бил Гейтс превиши $100 милиарда

Финансовото състояние на милиардера Бил Гейтс прехвърли $100 милиарда. В рейтинга на Forbes за най-богатите хора, той отстъпва само на основателя на Amazon Джеф Безос

8
1142

Тази седмица капиталът на Бил Гейтс премина условната граница от $100 милиарда. Това стана понеже цената на акциите на Microsoft се увеличи малко преди публикуването на финансовия отчет на софтуерния гигант (излиза на 24-ти април). Бил Гейтс си остава на второ място в списъка с най-богатите хора на планетата.

Според данните на Forbes Real-time, който оценява финансовото състояние на най-богатите в реално време, Гейтс отстъпва единствено на Безос, капиталът на който към днешен ден е $153,2 милиарда. Но най-богатият човек на Земята съвсем скоро ще трябва да се раздели с част от своето финансово състояние. Безос и неговата бивша съпруга сега завършват подялбата на имуществото след развода. В началото на април двойката се споразумя Макензи Безос да получи една четвърт от дела на бившия си съпруг в Amazon. Към днешен ден цената на този дял е над $35 милиарда.

Бил Гейтс спечели парите си от технологичната компания Microsoft, която основа през 1975 година заедно с Пол Алън (почина през 2018 година). Гейтс добре се грижи за диверсификацията на своя портфейл: акциите на Microsoft са под 12,5% от неговото финансово състояние. По голямата част от своите активи Гейтс владее чрез собствената си инвестиционна компания Cascade Investments. Той притежава и дялове от холдинга Berkshire Hathaway, основан от неговия приятел Уорън Бъфет.

Ръстът на цената на акциите на Microsoft и другите активи от инвестиционния портфейл на Гейтс дадоха възможност на неговото състояние да превиши $100 милиарда. Това стана на 16-ти април.

През 2010 година Гейтс и Бъфет стартираха филантропската инициатива The Giving Pledge (Дарителската клетва) и призоваха най-заможните хора да дадат за благотворителност не по-малко от 50% от своето състояние докато са живи или след като починат. Към днешен ден в това движение участват около 200 души. Включително милиардерът Илън Мъск и съоснователят на Airbnb Брайън Чески.

Гейтс вече дари за благотворителност над $35 милиарда. По-голямата част от тези дарения бе прехвърлена в благотворителната фондация Bill and Melinda Gates Foundation, която той ръководи заедно със съпругата си Мелинда. Основната дейност на тази семейна фондация е свързана с развитието на здравеопазването. Фондацията е добре известна със своята кампания за борба с вируса на полиомиелита, която се води съвместно с международната организация Rotary International.

Финансовото състояние на Бил Гейтс не за пръв път е число с 12 цифри. През месец април 1999 година, на пика на ръста на доткомите, неговият капитал за кратко време превиши $100 милиарда. Като се вземе предвид инфлацията, към днешен ден това биха могли да бъдат $150 милиарда.

Бил Гейтс е роден в Сиатъл и още в детството си показва забележителни възможности. Той четял толкова много, че родителите му са забранили да сяда на кухненската маса с книга в ръка. Когато става студент, Бил Гейтс и неговия приятел Пол Алън отсъстват от лекциите, за да програмират.

По-късно Гейтс изоставя обучението си в Харвард и заедно а Алън основават компанията Microsoft. Първият офис на младата компания е един гараж в Албакърк, щата Ню Мексико. Уменията на Гейтс водят до успех и към края на 1980 година Microsoft става най-големият производител на софтуер в света.


По материали на Forbes

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
1 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
Bill GatesTNTOracleДа ти Е капитализма!пипи Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
tvo
tvo

Бъфет дари на фондация Бил И мелинда Гейтс, но предварително получи 4 места в борда на фондацията – за него и за трите му деца
или
накратко казано – Дари на себе си.

tvo
tvo

Пропагандата :
Когато става студент, Бил Гейтс и неговия приятел Пол Алън отсъстват от лекциите, за да програмират.

Пол Алън успява да напише „програма“ на бейсик 2+2=4

Designed by
John G. Kemeny
Thomas E. Kurtz
First appeared
May 1, 1964; 54 years ago

https://youtu.be/4IM0SvIiMI4

don
don

браво да не го мислим господин ГЕЙтс, хубаво че състоянието му е превишило $100мрд… ако беше под 100мрд. веднага му правихме още една фондация, че как ще изкара годината не знам.

пипи
пипи

Много важно!

Да ти Е капитализма!
Да ти Е капитализма!

За мен г-н Гейтс е пълен бедняк. Писах му с молба да нари средства за лечението на един приятел – още чакаме от умрял писмо.

Oracle
Oracle

Не му берете грижата на Големия Бил …
Толкова, ама толкова сте далеч от него, че … немой преброите до толкова.
Разбира се … винаги може да го разсмеете от сърце с … някоя нова Линукс дистрибуция или, да кажем … с някоя поредна версия на стабилно ядро, но … толкоз 😉
От тоя пич, само може да гледате и да се учите.
А, забравих … трябва и да мълчите, защото не искате да учите 😉

TNT
TNT

еми да си ги носи в гроба толкова парички.

Bill Gates
Bill Gates

Пак некадърен превод на калдата „By the end of the 1980s it was the largest PC software company in the world.“ означава не края на осемдесета, а края на осемдесетте… Разликата е голяма има няма 10 години!