Финландски затворници обучават изкуствения интелект на Vainu

4
635

Редица затворници в два финландски затвора вместо с физическа работа се занимават с обучението на изкуствен интелект. Те събират и класифицират най-различни данни за интелигентните алгоритми на компанията Vainu.

Vainu е млада компания, която разработва различни ИИ приложения и онлайн услуги. Според ръководството на Vainu, високотехнологичният труд е полезен както за затворниците, така и за компанията. Лишените от свобода получава умения, които ще са им полезни в бъдеще, а компанията прави немалки икономии, понеже не се налага да плаща заплати за IT специалисти, а на затворниците плаща съвсем малко.

Vainu изгражда бази данни по поръчка на клиенти от целия свят, чрез използването на свои специализирани алгоритми. Но за да бъде обучението на ИИ ефективно се налага ръчно да бъдат сортирани стотици материали за бизнеса, които се търсят в интернет. Така например, системата трябва да знае разликата между технологичната компания Apple и компаниите, търгуващи с ябълки.

Когато материалите са на английски език, данните автоматично се сортират от системата Amazon Mechanical Turk. Но тя е безполезна, когато се използва финландски език. Интересно е, че централния офис на Vainu се намира в една и съща сграда с Управлението на затворите на Финландия и явно някой се е сетил, че за обучението на ИИ могат да се използват лишените от свобода.

Всичко започва преди три месеца в два финландски затвора. Затворниците получават от Управлението заплата от $2 на час, което за Финландия е съвсем малко. Компанията доставя оборудването – компютрите и достъпа до Глобалната мрежа.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
НадблюдателSatoshi Nakamoto115Кольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Супер, обучават изкуствен престъпник.

115
115

Няма изкуствен интелект. Стига сте писали/преписвали глупости. Всички сегашни машини работят със зададени алгоритми.

Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

$2 на час им е малко??
Да дойдат да работят в България….

Надблюдател
Надблюдател

Че то минималната заплата тук е повече.