Форумът, от който започват хиляди професионални кариери

0
196

Днес в хотел „Маринела“ в София бе даден стартът на „Национални дни на кариерата“ – Добра Кариера, Добър Живот – най-мащабния кариерен форум в България, който се провежда за 17-и пореден път през март и април. Форумът отново предлага на студентите и младите специалисти възможност да поставят основите на своето сполучливо кариерно развитие, като им предостави шанса да срещнат стотици потенциални работодатели. Между 13-и март и 4-и април в осем университетски града в България – София, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Свищов, Бургас и Пловдив – търсещите нови възможности за работа специалисти имат шанс да се срещнат на живо с HR професионалистите от водещи големи компании в страната, предлагащи свободни стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори.

Тази година форумът се разраства с още един град и за първи път ще се проведе в Габрово. Това е резултат както на икономическата ситуация в страната, така и на успеха на „Национални дни на кариерата“. Повишеният интерес на бизнеса към градовете с технически университети ясно показва нуждата на пазара от технически специалисти.

В откриването на събитието участваха представители на държавните институции, които изразиха подкрепата си към форума, изтъквайки социалното му значение.

В официалното откриване взеха участие:

 • Йорданка Фандъкова – кмет на столична община
 • Томислав Дончев – заместник министър-председател на Република България
 • Лазар Лазаров – заместник министър на труда и социалната политика
 • Ангелина Ламбрева – Директор на Дирекция „Висше образование“, Министерство на образованието и науката
 • Полина Маринова – Директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“, гр. София
 • Ивайло Найденов – държавен експерт в Дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност“;
 • Светлозар Петров, Управител на ДжобTайгър ООД;
 • Емануел Артур, Изпълнителен Директор, Нестле България.

 

Това е единственият форум в България, който свързва и представя на едно място представители на държавното управление, бизнеса, образованието и младежта. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова сподели с младите хора, че за нея е истинско удоволствие да бъде с тях и „нейното присъствие на откриването всяка година показва, че събитието е много важно“ и го определи като „най-прекият път за среща на бизнеса с младите хора“. Кметицата изтъкна, че „фактът, че 131 компании присъстват показва, че бизнесът оценява това събитие и се нуждае от младите хора“. Заместник министър-председателят Томислав Дончев каза на младите хора, че „лично, преди официалното откриване, е посетил щандовете.“ Той не пропусна възможността да напомни на младите хора, че държавната администрация също има нужда от хора, като им каза, „че другата причина за неговата поява е да се срещне с интересни хора и да се опита да ги привлече, тъй като в своя екип има свободни места“. Лазар Лазаров, заместник министър на труда и социалната политика каза, че „организаторът на форума JobTiger, общината и министерството имат обща цел, а именно, да осигурят на всеки младеж да получи своето работно място“.

„JobTiger винаги е давал шанс на младите хора и към днешна дата те са значителен процент от всички служители, които носят със себе си иновативни идеи и креативно мислене. Това е една от причините „Национални дни на Кариерата“ да е толкова успешно събитие“ сподели управителят на JobTiger Светлозар Петров.

„През 15-те години на нашето участие в този форум успяхме да срещнем много млади хора, за да разговаряме с тях, да се вслушаме в техните нужди и да им помогнем да бъдат по-подготвени, когато започват професионалния си път. Много от тях днес са част от голямото семейство на  Nestle, а до 2020 планираме да помогнем на още 200 младежи да стартират своята блестяща кариера“, сподели Емануел Артур, Изпълнителен директор на Нестле България.

Форумът в гр. София стартира днес, 13 март и продължава два дни. На него се представят 131 компании в различни бизнес сектори. Сред тях са финансови институции и банки, компании в сферата на ИТ и телекомуникации, производствени, консултантски и търговски фирми, индустриални предприятия, структури на държавната администрация и др.

„Национални дни на кариерата“ продължава със събития в още 7 академични града, както следва:

 • София – 13-14-ти март, Хотел Маринела – зали София Гранд и Ефе;
 • Варна – 19 март, Юнашки салон;
 • Русе – 21 март, Русенски университет „Ангел Кънчев“;
 • Велико Търново – 26 март, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, пети корпус;
 • Габрово – 28 март; Технически университет;
 • Свищов 29 март; Стопанска академия „Д. А. Ценов“;
 • Бургас – 2 април, Бургаски свободен университет;
 • Пловдив – 4 април, Пловдивски Панаир, Конгресен Център.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за