Френският президент Еманюел Макрон заяви в края на миналата седмица, че страната не възнамерява да изключи китайската компания Huawei от бъдещата си 5G мрежа, но с приоритет пред нея ще бъдат европейските оператори и доставчици на мрежово оборудване. Изказването на Макрон идва след проведена между него и китайския президент Си Дзинпин среща в петък.

Той е заявил позицията на страната си пред Си, допълвайки, че и Китай „биха постъпили по подобен начин на тяхно място“, цитират Макрон Seattle Times.

„Считам за нормално да предпочетем европейско решение поради важността на защитата на комуникациите ни“, е заявил Макрон пред медиите.

През юли, френската агенция по сигурност ANSSI обяви решението на властите, че Huawei Tecnologies Ltd. няма да бъдат забранявани от мрежовата инфраструктура на страната, но ще съществува специфично ограничение към операторите, закупуващи мрежово оборудване от китайската компания, което ще се изразява в ограничение от осем години на продължителността лицензите, които получават. Освен това, Huawei няма да получат достъп до военни бази, ядрени инсталации и други части от критичната инфраструктура на Франция.

Huawei продължават да са в центъра на своеобразната „студена“ война, водеща се между Вашингтон, засягаща търговията, бизнеса и технологиите, която се води вече месеци наред. САЩ настояват, че китайската компания представлява риск за сигурността и уговаря своите съюзници в НАТО и други сходни съюзи да изключат Huawei от плановете си за налагането на 5G свързаността. Но не само телекомуникационното оборудване и бизнес вече страдат от санкциите, които Вашингтон налага на Huawei. Скорошно решение на администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплаши директно смартфон бизнеса на компанията. Припомняме, че освен най-голям производител на мрежово оборудване в света, Huawei произвежда изключително успешни смартфон устройства, като по-рано тази година компанията измести от лидерските позиции Samsung и Apple, като най-популярен производител на смартфони.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари