fbpx
-1.2 C
София

Фърмуерът OpenWrt можа да разшири Интернет-канала, като вземе трафик от съседите

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Интернет-провайдърите в различните държави често включват допълнителна услуга за излъчване на W-Fi сигнал, чрез която рутерът се превръща в хот-спот точка за достъп до Глобалната мрежа. От гледна страна на оператора, това е удобно, понеже неговите рутери са инсталирани на много места и районът се покрива с негово излъчване.

Програмистът Майк Соломон (Mike Solomon) притежава маршрутизатор модел Buffalo WZR-HP-AG300H, към който американският провайдър Comcast му подава Интернет чрез две точки – едната за домашно ползване, а другата xfinitywifi – за външни сигнали. Маршрутизаторът разполага с два приемо-предавателя, единият от които се използва за хот-спот точка. Това е стандартен маршрутизатор на Comcast.

Майк си задал въпроса, а какво ще стане, ако задействам и втория приемо-предавател за домашно ползване и премахна хот-спот възможността? Това е възможно да се направи с OpenWrt, а неговият маршрутизатор е включен в списъка, поддържан от този фърмуер. Получил се твърде неочакван резултат.

Comcast непрекъснато твърди, че излъчването на публичен сигнал не влияе на скоростта за домашния достъп до Глобалната мрежа. Тоест, може да се смени фърмуера на маршрутизатора и да се разшири собствения Интернет-канал чрез околните излъчватели, а от това съседите няма да пострадат.

Подробните инструкции за тази интервенция са публикувани в един от разделите на OpenWrt.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
niki292002
niki292002
6 години

Няма аз да им плащам нета на съседите. 🙂

Георги Илиев
Георги Илиев(@saentist)
6 години

networx правят подобно изпълнение
но не споменават че ако се закачи клиент с лош сигнал и вкъщи имаш лош сигнал

littlefox
littlefox
6 години

Има нещо подобно във Варнa от един интернет провайдър.

Светльо
Светльо
6 години

Би било супер полезно, ако рутерите имат опция да дават публичен достъп до трафика, когато собственика го няма или не ползва трафик. Ако в един малък квартал всички рутери са така конфигурирани, ще има няколко пъти по-бърза връзка на същите пари. Но е доста сложно и рисковано.

Нови ревюта

Подобни новини