Фърмуерът OpenWrt можа да разшири Интернет-канала, като вземе трафик от съседите

4
84

Интернет-провайдърите в различните държави често включват допълнителна услуга за излъчване на W-Fi сигнал, чрез която рутерът се превръща в хот-спот точка за достъп до Глобалната мрежа. От гледна страна на оператора, това е удобно, понеже неговите рутери са инсталирани на много места и районът се покрива с негово излъчване.

Програмистът Майк Соломон (Mike Solomon) притежава маршрутизатор модел Buffalo WZR-HP-AG300H, към който американският провайдър Comcast му подава Интернет чрез две точки – едната за домашно ползване, а другата xfinitywifi – за външни сигнали. Маршрутизаторът разполага с два приемо-предавателя, единият от които се използва за хот-спот точка. Това е стандартен маршрутизатор на Comcast.

Майк си задал въпроса, а какво ще стане, ако задействам и втория приемо-предавател за домашно ползване и премахна хот-спот възможността? Това е възможно да се направи с OpenWrt, а неговият маршрутизатор е включен в списъка, поддържан от този фърмуер. Получил се твърде неочакван резултат.

Comcast непрекъснато твърди, че излъчването на публичен сигнал не влияе на скоростта за домашния достъп до Глобалната мрежа. Тоест, може да се смени фърмуера на маршрутизатора и да се разшири собствения Интернет-канал чрез околните излъчватели, а от това съседите няма да пострадат.

Подробните инструкции за тази интервенция са публикувани в един от разделите на OpenWrt.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари