Хакери публикуват фалшиви истории на реални новинарски сайтове

10
617
Fake news on internet in modern digital age, conceptual illustration with text overlaying hexadecimal encrypted computer code

Хакери са успели да проникнат в реални, функциониращи новинарски сайтовете и са публикували фалшиви новини. Целта е била да се създадат настроения против НАТО. Информацията идва от компанията за кибер сигурност FireEye.

Кампанията за дезинформация е с име „ghostwriter” и е започнала през 2017 година. Работи се за подриване на авторитета на НАТО в Литва, Латвия и Полша. Въпреки че в част от историите се набляга на руските интереси, не е ясно кой стои зад атаката, обясняват от WIRED.

От компанията уточняват, че се използват фалшифицирани новини, цитати, кореспонденция и всякакви документи. Те са направени, така че да изглеждат като от официални военни лица и политици.

Най-интересни са случаите, в които тези фалшиви новини се публикуват на реални новинарски сайтове, без разрешение

Много от медиите използват готови системи за управление на съдържанието. Хакерите се възползват от дупки в сигурността на конкретните платформи. След като получат достъп, понякога подменят вече публикувани новини, понякога създават изцяло нови публикации.

Следващата стъпка е максимално бързо информацията да бъде споделена в социалните мрежи, преди да бъде свалена

За някои от конкретните статии и частични атаки, отделните правителства знаят и са се опитали да предприемат мерки. Когато от FireEye се заемат с разследване на кампанията се оказва, че мащабът е много по-голям от очакваното и откритото към момента.

1.7 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари