8.1 C
София

Хакери пуснаха фалшиво съобщение за катастрофирал самолет в Ню Йорк

Най-четени

Хакерска група, наричаща себе си Script Kiddies е успяла да получи контрол върху акаунта на телевизионния канал NBC, който се намира в микроблогинг платформата Twitter. От там хакерите са публикували лъжливо съобщение, че самолет се е разбил в района, където се намираха кулите на Световния търговски център, който сега е познат като Ground Zero, информира Mashable.

Малко след атаката от NBC са деактивирали акаунта си в Twitter за да избегнат понататъшното разпространение на дезинформации и други злонамерени действия, които биха могли да се извършат чрез канала @NBCNews. Един от членовете на висшето ръководство на NBC е публикувал уточнение за инцидента в своя Twitter акаунт, което гласи:

„Акаунтът на NBC News в Twitter беше хакнат днес и в резултат на него се появиха фалшиви съобщения за самолетна атака в района на Ground Zero, които са били разпространени до всички последователи на @NBCNews. В момента работим с Twitter за да оправим ситуацията и искрено се извиняваме на всички, които са се уплашили заради това безотговорно и необмислено действие.”

На следващия ден след хакването телевизия NBC е получила обратно пълния контрол над своя акаунт в микроблогинг платформата Twitter. Същата хакерска група, която нарича себе си Script Kiddies, беше отговорна и за атака, извършена на американския национален празник 4 юли. Тогава хакерите получиха контрол върху акаунта на Fox News и публикуваха съобщение, в което се твърдеше, че американският президент Барак Обама е бил убит.

В момента групата Script Kiddies е обект на разследване от ФБР. По всяка вероятност тя наистина е съставена от деца, както подсказва името й, защото атаките на групата впечатляват със своята глупост и всякаква липса на логика и смисъл. Смята се, че хакерите в миналото са били част от известните групи Anonymous и LulzSec.

Почти е ясен и самият механизъм, по който Script Kiddies са се добрали до паролата за акаунта на NBC в Twitter. По всяка вероятност служител на телевизията е щракнал на вредоносен линк, получен по електронната поща. Така хакерите са получили паролата и е било само въпрос на време да се намери някой, който да реши да я използва. По принцип достъп до тази парола имат само трима от шефовете на NBC.

Най-вероятният виновник за загубата на паролата е директорът на отдела за социални медии на NBC. Райън Осбърн признал, че преди две седмици е получил два странни имейла и се подлъгал да отвори прикачения файл във втория. Отворила се симулация на коледна елха, в която по всяка вероятност е имало вирус, крадящ пароли.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини