14.5 C
София

Изобретиха лепило, което ще направи процесорите значително по-бързи

Най-четени

Изследователи от компаниите IBM и 3M са изобретили прост способ за „ускоряване“ на компютърния чип до хиляда пъти. Както се заявява в разпространеното от двете фирми-производителки на компютърни компоненти прессъобщение, създаденото от тях електрическо „лепило“ може съществено да повиши производителността на процесорите. Това се осъществява чрез нанасянето му между слоевете на подредените един върху друг полупроводници.

Този метод ще позволи създаването на комерсиални микропроцесори, „слепени“ от сто отделни чипа. Нещо повече: централният процесор може да бъде „опакован“ заедно с микросхемите и полупроводниците, което ще доведе до създаването на стотици пъти по-мощни компютри, смартфони и таблети. При това тези чипове няма да прегряват – лепилото ще отвежда топлината от чувствителните компоненти като логическите схеми, например.

По думите на говорителя на IBM Майкъл Корадо, първите „залепени“ процесори ще се появят на пазара през 2013 година. Той отбеляза, че отначало такива процесори ще бъдат достъпни за сървъри, а след още една година – и за потребителски устройства.

В края на миналата година шотландски учени разработиха процесор, побиращ хиляда ядра. Според изследователите, той работи двадесет пъти по-бързо от всички съществуващи днес чипове, като при това използва много по-малко електроенергия. Въпреки това обаче, използването на такива процесори в настолните компютри е силно ограничено.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини