fbpx
0 C
София

Хакнаха хакери, доставящи шпионски софтуер на правителства

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Новината за поредния осъществен пробив в системите на технологична компания дойде тези дни. Сякаш обаче това не е случай, в който може да съжаляваме хората, които са станали жертва на атаката, тъй като става дума за фирма, предлагаща шпионски софтуер и услуги на държавни и правителствени структури, които използват тези услуги, за да подтискат и следят своите граждани – или поне една немалка част от тях.

Става дума за италианците от Hacking Team, чиито системи бяха компрометирани, като от тях беше задигнати над четири гигабайта данни, които се разпространиха в Мрежата със светкавична бързина. Освен това, изглежда акаунтите на компанията в социалните мрежи са били компрометирани също. Групировката е известна с предлаганата от тях изключително противоречива програма Da Vinci, която позволява на силови организации и правителствени структури да пресичат комуникацията (даже, когато е криптирана) на своите мишени, Сред изтеклите в Мрежата данни присъстват имейли, данни за клиентите на HackingTeam, конфиденциални данни и изходен код на разработвания от компанията софтуер. Един от хората, решили да се поровят в наличната информация, изтекла в няколко торент сайта е независимия разработчик Кристофър Согонян, който предава за TechCrunch, че сред държавите, ползващи услугите на компанията личат имената на страни с деспотични режими, като Казахстан, Саудитска Арабия, Египет и Оман, както и на държави като Монголия, Либия, Чили и др. Според Согонян случилото се е истинско бедствие за HackingTeam, като може да има последствие и за държавниците в споменатите страни.

Групата е била разследвана също така и от страна на ООН по подозрение, че работи в тясно сътрудничество с властта в Судан – нещо, което италианската компания е отрекла. Сред изтеклите данни обаче има разписка, издадена от страна на Hacking Team към судански представители.

Ако случайно името на Hacking Team ви звучи познато, то вероятно си спомняте, че преди година и половина Intercept публикува данни за използването на друг софтуер на компанията: Remote Control System (RCS).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини