9 C
София

Хаштаговете във Facebook не постигат желания ефект

Най-четени

Любослав Лозанов
Любослав Лозанов е част от Калдата от 2013 година насам. Завършил "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски", той съчетава афинитета към спорта и технологиите с професионалното си поприще.

В социалните мрежи основната цел на хаштаговете е да разширят дадена тема. Благодарение на тях, вие може да видите какво са писали и други хора по въпроса, който ви интересува, без да познавате авторите на постовете. Именно по тази причина през юни Facebook реши да включи хаштаговете към сайта си. Как върви всичко това обаче?

Откровено казано, не много добре.

Според последния доклад на анализаторската фирма EdgeRank Checker хаштаговете във Facebook не само че не се използват особено често от потребителите, но дори и да се използват, не предлагат кой знае какво разширение по дадена тема. По-лошото обаче е, че според проучването на EdgeRank хаштаговете дори имат отрицателен ефект върху Facebook.

„Проучването ни показва, че постовете, в които няма хаштаг, се следят много повече, отколкото тези с хаштаг” гласи докладът на EdgeRank.

Първоначално въведени от Twitter, хаштаговете имат за цел да превърнат обикновения пост в част от цяла една мрежа, посветена на същата тема. Безспорно това е една от най-примамливите функции за потребителите на Twitter, но явно не така стоят нещата с Facebook.

Анализаторската фирма е проучила повече от 35 000 поста на потребители, 6000 от които са били снабдени и с хаштагове. От EdgeRank дори се погрижиха да направят статистика на резултатите от доклада.

„Положението е следното: когато използвате хаштаг в Twitter, вероятността постът ви да бъде харесан два пъти повече пъти или да бъде retweet-нат многократно нараства неимоверно много” споделят от EdgeRank. „С Facebook положението далеч не стои по този начин.”

Дали не е време Марк Зукърбърг и компания да се замислят?

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини