Хаябуса-2 пристъпи към спускането на MINERVA-Ⅱ1 върху астероида Рюгу

0
1045

Космическата станция Хаябуса-2 спусна контейнера MINERVA-Ⅱ1 върху повърхността на астероида Рюгу. Модулите успешно се отделиха от орбиталния апарат при височина 55 метра. Сега се очаква потвърждението за успешното кацане.

Автоматичната космическа станция Хаябуса-2 бе изведена в космоса през месец декември 2014 година. Целта е да се доставят образци от грунта на астероида 162173 Ryugu. Космическият апарат успешно долетя до астероида на 27 юни и влезе в стабилна 20-километрова орбита около него. През следващите 18 месеца сондата ще изследва Рюгу от орбита и ще спусне на повърхността и модула MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout). Този модул разполага със спектрометър, магнитометър, радиометър и камера. Пробите ще бъдат взети чрез изстрелването на устройството SCI (Small Carry-on Impactor), съставено от меден снаряд с взривно вещество. След вземането на пробите от грунта на Рюгу, сондата ще се отправи обратно на Земята и трябва да пристигне към 2020 година.

Всеки момент се очаква потвърждението за успешно кацналите роувъри Rover-1A и 1B с шестоъгълна форма с размер 18 сантиметра и маса 1,1 килограма всеки от тях. Те трябва да изпратят стерео изображения от повърхността на астероида.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за