Хибридният работен модел на Apple е проблем за много служители

1
750

Служителите на Apple казват, че в момента е по-трудно от всякога да поискат от компанията да бъдат одобрени техните искания за отдалечено изпълнение на работните задължения, след като компанията пусна нов хибриден модел, който ще изисква хората да се връщат в офиса три дни в седмицата, започвайки от началото на септември. Някои служители казват, че ще напуснат работата си в Apple, ако компанията не промени позицията си.

Докато Apple през по-голямата част от времето не само след пандемията, но и преди това, имаше сериозни съпротиви да дава възможност на служителите си да работят от вкъщи, имаше еднократни изключения от правилото и някои екипи на компанията получиха по-голяма толерантност от други. Сега служителите казват, че дори тези изключения отпадат напълно. Във вътрешен канал на компанията в Slack, където служителите заявяват, че искат да работят дистанционно, около 10 души директно са заявили, че ще подадат своите молби за напускане поради хибридната политика на работа. Понастоящем вътрешният Slack канал на компанията има около 6000 членове.

В проучване за отдалечената работа, проведено от служителите през юни, 36,7% от анкетираните заявиха, че се притесняват, че ще трябва да напуснат Apple поради липсата на гъвкавост, като общия брой на отговорилите в това допитване е 1735 души.

Планът за връщане към физически режим на работа вече е в преломна точка, като служителите написаха писмо още през юни, в което молят изпълнителният директор Тим Кук да преразгледа хибридния работен модел. Старшият вицепрезидент по търговията на дребно на компанията, изпрати видео в отговор, че личното сътрудничество е от съществено значение, като отбеляза, че компанията няма да отстъпи от сегашния си подход.

Докато корпоративните служители на Apple със сигурност имат по-голяма гъвкавост в работното си време и график спрямо тези, които работят с клиенти на дребно в магазините и сервизите на компанията, някои казват, че тази политика не е в крак с политиките на други големи технологични компании в Силициевата долина. Twitter и Facebook вече обявиха, че ще дадат възможност на служителите си да останат за постоянно на онлайн работен режим, а служителите на Apple казват, че са били наводнени от покани за работа в други технологични организации, като много от тях вече се замислят за предложените им възможности.

Един служител казват, че в момента е настанен на квартира по Закона за американските служители с увреждания, която му позволява да работи от вкъщи, и да живее на комуникативно място, без да плаща висок наем, но му е казано, че настаняването му ще бъде прекратено, когато компанията го върне в офиса присъствено – затова той смята, че до септември трябва да е сменил работодателя си.

Apple обикновено дава на служителите 30 дни, за да си намерят нова работа в компанията, ако настоящият им екип откаже медицинско настаняване. Но невинаги са налични отворени позиции в други екипи, които ще позволяват по-гъвкав работен режим.

3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари