Google пуска нова опция за поверителност на търсенето и друга активност в продуктите ѝ, която позволява на потребителите незабавно да изтрият последните 15 минути от историята на търсенето на своите мобилни устройства, обявиха от компанията в четвъртък. Новата опция беше разкрита за първи път заедно с няколко други подобрения в търсенето в рамките на конференцията за разработчици I/O 2021, като функцията скоро ще стане достъпна за всички.
Понастоящем опцията за изтриване на последните 15 минути от потребителската активност и историята на търсенията е налична само в приложението на Google за iOS, като очакваме функцията да стане достъпна за версията на Android по-късно тази година. За настолните устройства засега подобна функция не се планира, като там възможностите остават ръчно изтриване на определени части от активността, както и периодично циклично изтриване за последните 18 или 36 месеца.
От Google казват, че проследяват историята на търсенето на потребителите, за да персонализират тяхното потребителско преживяване, когато е активирана настройката за достъп до данните за „Активността в мрежата и приложенията“. Добавянето на начин за незабавно изтриване на определени части от последната активност на потребителите е чудесна функция, която ще донесе допълнително спокойствие на потребителите, но също така означава, че те могат да получат някои предимства спрямо всички останали потребители, които са решили да се доверят и да оставят нещата да работят съгласно настройките на акаунта по подразбиране. Илюстрацията, която от софтуерния гигант правят, за да обяснят за какво точно може да ни бъде полезна новата функция, ни кара да си я представяме подобно на нещо като паник бутон, който да ни спаси от всички онези моменти, в които сме търсили нещо, което е дълбоко лично, може да бъде смущаващо или неприятно за разкриване, ако бъде видяно от любопитните очи на хората около нас. Google също така предлага на потребителите и възможност за защита на историята на търсенето с парола, която е достъпна от доста време насам. Журналистите от някои популярни технологични портали, като The Verge, вече са тествали новата функция на iOS приложението на Chrome, разказвайки, че изтриването на активността на потребителя за последните 15 минути е лесна и достъпна, като наистина изисква натискането на само един бутон.
Това нововъведение на компанията е част от по-широкия набор практики, които Google предприе в последните години, с цел да повиши поверителността на потребителите онлайн – един от другите скорошни и големи проекти на компанията в тази насока е създаването на алтернативната технология на бисквитките, а именно RCS, която компанията иска да въведе, с цел да анонимизира трафика на потребителите за възложителите на рекламни кампании в онлайн пространството, като доставя до тях единствено принадлежността на потребителя в дадена обобщена категория потребители, въз основа на дефиниционни признаци, без директна възможност за таргетиране, каквато доставят стандартните бисквитки от трети страни към момента.
Всичко важно от света на технологиите, директно в пощата ти.
С абонирането приемате нашите Условия и Политика за поверителност. Може да се отпишете с един клик по всяко време.
Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iPhone, Huawei, Google Chrome, Microsoft Edge и Opera!