Холандската полиция плати по грешка 3 млн. евро за Office лицензи

6
29

Холандската полиция може и да е водеща, когато става въпрос за обучение на орли за борба с дроновете, но не ѝ се доверявайте да поръчва софтуер.

Голям административен гаф доведе до похарчването на огромна сума пари за ненужни лицензи за пакета Microsoft Office и сега съдът отказва да възстанови сумата.

Властите по грешка поръчали точно 13 656 лиценза за специалното издание на MS Office. Поръчката обаче била обработена и възлязла на 2 961 029 евро, които били платени на Microsoft. Осъзнавайки грешката си, полицията поискала от съда покупката да бъде анулирана и платените пари да се върнат. Съдът в Хага обаче отсъди в полза на Microsoft с аргумента, че транзакцията е напълно легална.

„При отсъствието на каквато и да била законова основа за изискваната от полицията корекция, компанията не е задължена да се съгласи“, казва съдът.

Въпреки настояването на властите, че голямата част от лицензите не са активирани, съдът посочва, че Microsoft продава правото да използвате софтуера, а не самото използване. Освен, че няма да получи обратно трите милиона евро, полицията ще заплати и още 10 000 евро разноски по делото.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари