От 1-ви януари 2017 година всички холандски влакове бяха прехвърлени към използване на чиста и възобновяема вятърна енергия.

Железопътните компании на Холандия, включително и най-голямата NS, през 2015 година сключиха договор с фирмата Eneco за използване на възобновяеми източници на енергия. Преходът към 100% използване на чиста енергия бе планиран за 2018 година, но плановете бяха изпреварени – през 2016 година 75% от влаковете в Холандия използваха енергията на вятъра, а в началото на тази година се стигна до 100%.

За едно денонощия NS превозва около 600 000 пътници и за една година консумира около 1,2 милиарда киловатчаса електрическа енергия. Това е равно на енергийната потребност на всички жилищни сгради в Амстердам.

Холандия засега не може да покрие всичките си потребности от електричество чрез вятърните турбини. Към днешен ден те генерират 7,4 милиарда киловатчаса, докато през 2015 година Холандия имаше нужда от около 12,5 милиарда киловатчаса. Енергийната компания Eneco решава този проблем чрез издаване на „гаранции за използване“ (GoO). Това са сертификати, даващи възможност за изкупуване на възобновяема енергия от държавите, които имат излишък от нея.

Но за нуждите на влаковете Eneco подхожда по друг начин и използва единствено електричеството, генерирано от вятърните ферми на Холандия, Белгия и Финландия. Именно благодарение на по-бързия строеж на вятърни турбини в тези страни, холандците от началото на тази година се радват на чисти влакове.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари