Около 60 000 жители на Холандия излязоха с инициатива за въвеждане на система за безусловни ежемесечни плащания от 2019 година. В тази държава от началото на следващата година ще бъде проведен ограничен експеримент с безусловен базов доход (ББД), но холандците искат неговото повсеместно въвеждане.

Тази петиция бе подписана от 58 800 души и с нея парламентът на Холандия се призовава да започне обсъждане за въвеждане на ББД в страната. Хората считат, че размерът на ББД трябва да бъде €1000 месечно с допълнителни детски за деца до 18 години плюс базова медицинска застраховка.

За да бъде петицията в холандския парламент, са достатъчни 40 000 подписа, които бяха положени обсъждане през месец април, а сега бе решено документът с подписите вече да бъде внесен в парламента.

Много държави считат, че бъдещето принадлежи на ББД, понеже се наблюдава тотално изчезване на работни места след бурното развитие на роботизацията и изкуствения интелект. Вече започнаха да се появяват предприятия, които изцяло се управляват от ИИ – бизнес решения, производство на крайния продукт, и в които въобще няма хора.

Холандският парламент ще разглежда петицията в продължение на един месец. Още през септември миналата година холандците обсъждаха идеята за въвеждане на ББД, но гласуването бе отложено.

Но в началото на 2017 година в Холандия стартира експериментален проект за жителите на Утрехт и околностите, които ще започнат да получават ББД в размер на €960.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Българин
Българин
5 години

А къде сме ние…

Анонимен
Анонимен
Отговор на  Българин
5 години

От нас взимат пари

Стоян
Стоян
Отговор на  Българин
5 години

Ние сме с НБД – Никакъв Базов Доход…

Анонимен
Анонимен
Отговор на  Стоян
5 години

От нас взимат и малкото пари, които сме си искарали

Аман от малоумници в БГ!
Аман от малоумници в БГ!
Отговор на  Анонимен
5 години

Кой ти взе на тебе парите бе палячо 😀 Още един папагал! Като не сте запознати с ББД и не сте главуали когато питаха България дали е съгласна понеже ви занимаваха с какви ли не простотии по него време… както и сега.. няма да има такъв доход в България! Помня и едно изкаване на един от големите бизнесмени в България тогава: „Ако ББД влезе в България българина е мързелив и нямало да работи щял да кара на тези пари“ а този големия бизнесмен не беше пак запознат, че ще се тези ПАРИ ЩЕ СА В КАРТА с която ще можеш… Виж още »

Ивайло Найденов
Ивайло Найденов
5 години

Безусловния базов доход е порочна идея. Не че е лошо, но трябва да е УСЛОВЕН базов доход, а условията да са както следва:

– неосъждан без противообществени прояви, хулиганство и подобни прояви
– образован: успешно завършено средно образование в същата държава!
– да е навършил 18 години
– да не е наркозависим
и още условия от този род!

Мхм...
Мхм...
5 години

Все повече се чудя това сайт за IT новини ли е или някакъв клюкарник…

Аман от малоумници в БГ!
Аман от малоумници в БГ!
5 години

Абе глупак ти като си образован не ти ли минава през акъла, че идеята на базовия доход е да подпомага най-вече семейства в безизходица за какви наркотици и какво образование ми говориш? Ти, ако си с 2 деца и нямаш жилище да имаш сметки по 500лв.(наем,ток,вода,телефон) на месец какво ще ядеш с какво ще ги обличаш тези деца и после приятел образование и ала бала… ама големи политици станахте – говорите, а не мислите и само от вашата чиния гледате! Папагал такъв!!!

Анонимен
Анонимен
5 години

Бях в Холандия преди четири години. Видях, че се е напълнила с много нови „холандци“ от бившите си колонии, а и не само от тях. Току виж, че новите холандци, добре папащи от социала, надделеят и искането за базов доход мине !? Ех, има и там доста, които искат сладко да си пафкат и сръбват без бачкане …