fbpx
21.4 C
София

Холивуд: Гилдията на сценаристите обмисля използването на сценарии, написани от ChatGPT

Предложението ще позволи на сценаристите да използват ChatGPT, за да си сътрудничат по даден сценарий, без да се налага да си поделят кредити за написване или възнаграждението с чатбота

Най-четени

Съюзът на холивудските филмови и телевизионни сценаристи предложи да се разреши съдържанието, написано от чатбота с изкуствен интелект ChatGPT да се признава за написан от хора, тоест да не му се дават кредити.

Според доклад, публикуван от Variety във вторник, Гилдията на американските сценаристи (WGA) не е изчистила позицията си относно сценариите, написани от ИИ.

Преди това гилдията беше посочила, че ще предложи да се регулира използването на ИИ в процеса на писане, което наскоро се появи като проблем за сценаристите, които се опасяват, че ще загубят работата си.

се казва в доклада

Но противно на някои очаквания, гилдията не предлага пълна забрана на използването на технологията на изкуствения интелект.

се допълва в статията

Предложението ще позволи на сценаристите да използват ChatGPT, за да си сътрудничат по даден сценарий, без да се налага да си поделят кредита за писане или възнаграждението с него.

И обратното, сценаристът може да получи генериран от ИИ сценарий от изпълнителен директор на студио, за да го редактира или подобри, като той все още ще се счита за първи автор на проекта.

Предложението на WGA за регулиране на използването на материали, създадени с помощта на изкуствен интелект или подобни технологии, гарантира, че компаниите не могат да използват ИИ, за да подкопават работните стандарти на сценаристите, включително компенсациите, остатъчните възнаграждения, отделените права и кредитите.

пише Гилдията на американските сценаристи на Запад в поредица от туитове във вторник

Целта на предложението – изкуствения интелект да се регулира по начин, който защитава работните стандарти на сценаристите. И все пак, предложението се различава от последвалите го туитове.

Разбиране на предложението

Според предложението на WGA материалът, генериран от изкуствен интелект, няма да се счита за „литературен материал“ или „изходен материал“.

Тези термини са от решаващо значение за разпределянето на авторските права, които оказват значително влияние върху остатъчното възнаграждение.

Важна фраза в минималното основно споразумение на WGA е „литературно съдържание“, което се отнася до това, което „писателят“ създава (включително разкази, сценарии, диалози, скици и т.н.).

Програма с изкуствен интелект не може да бъде „автор“ на проект, ако не е в състояние да създаде „литературно съдържание“.

„Литературен материал“ е всичко, на което може да се основава сценарий, като книги, пиеси и статии в списания. Сценарият не се счита за „оригинален сценарий“, ако се основава на изходен материал.

Гилдията би заявила, че сценаристът може да възприеме кратък разказ, написан от изкуствен интелект, и въпреки това да получи пълен кредит „написано от“, ако на ChatGPT бъде забранено да пише „изходни материали“, отбелязва докладът на Variety.

Някои сценарии може да изглеждат невероятни. И все пак преговорите могат да бъдат трудни, когато става въпрос за технически пробиви, тъй като никоя от страните не иска да се откаже от предимство, което може да стане по-важно в бъдеще, се допълва в доклада.

Кредитът и остатъчното възнаграждение в договора на гилдията се основават на тези определения. Планът на гилдията ще предпази авторите от загуба на част от кредита или остатъчното възнаграждение в резултат на използването на софтуер с изкуствен интелект, като премахне материала с изкуствен интелект от тези определения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини