Хонконг забрани да се носят маски по време на демонстрации

1
260

Властите на Хонконг на фона на протестите, които не стихват вече месеци, забраниха на демонстрантите да скриват лицата си. Носенето на маски на обществени места е забранено считано от днес, 5-ти октомври. Разпореждането се въвежда с цел да се спре насилието в града.

Заради наличието на огромен брой обикновени и смарт камери и системи за разпознаване на лицето, хората често носят балаклави , които закриват цялото лице и имат отвори само за очите, носа и устата. Често се носят шапки и маски в комбинация с тъмни очила.

От друга страна, много хора в Хонконг носят медицински маски, за да се защитят от замърсения въздух, от вирусите и бактериите. Администрацията на града каза, че за тях ще се прави изключение. От днес Хонконг започва да налага наказания за групи от хора с маски, съставени от пет или повече души. За това нарушение наказанието е до една година затвор или глоба в размер на 25 000 хонконгски долара ($3 187).

Euronews показа, че участниците в този масов протест не са съгласни да изпълняват новото разпореждане и са настроени много решително:

„Ние няма да се откажем от маските. Ние ще решаваме дали да ги носим или не. Служителите на правоохранителните органи също слагат маски, когато си вършат работата“.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари