fbpx
16.8 C
София

Хората не трябва да носят отговорност при ПТП настъпили заради автопилот

Най-четени

Хората не трябва да носят юридическа отговорност за пътната безопасност в ерата на автономните автомобили, когато тя настъпи, дори когато пътуват на шофьорското място и вземат участие в управлението на автомобили, се казва в нов доклад.

При това ново поколение автомобили, които все още са в бъдещето, водачът трябва да бъде предефиниран и разглеждат юридически като „отговорен потребител“ с много различни правни отговорности от тези, които носи един водач на автомобил, смятат правните комисии на Англия, Уелс и Шотландия.

Ако нещо по време на движение се обърка, компанията, която е разработила и пуснала в употреба системата за автономно управление, ще бъде отговорна за настъпилите събития и последиците от тях, а не водачът, дори и традиционно той да управлява въпросния автомобил.

И според концепциите в този доклад системите за самоуправление на автомобилите на бъдещето трябва да предлагат обособен нов режим на работа, който да не позволява пасажерите, дори когато са на шофьорското място, да участват в управлението на автомобила, освен при крайно рискови ситуации, което ще бъде задължително изискване, за да може да се счита юридически, че автомобилът е бил в режим на пълно самоуправление.

Междувременно според доклада потребителите трябва да бъдат повече от ясни относно разликите в техните продукти и системи за самостоятелно управление на автомобилите и функциите за подпомагане на водача, които са готови да предложат – разлика, която много често в момента изглежда размита, главно поради обслужването на различни маркетингови цели на топ производителите на такива системи. Също така не трябва да има режими, които да позволяват средно положение между автономно управление (не функции за подпомагане на водача) и неговата намеса в шофирането – автомобилите трябва да бъдат или напълно автономни или не, за да могат да придобият стриктно регламентиран правен статут, който да бъде вземан под внимание, при настъпването на евентуални инциденти и произшествия, с цел изясняването на отговорността.

Експертите още предлагат и когато има необходимост от повишено човешко внимание за пътната обстановка, например при екстремни метеорологични условия, да не се позволява автономното управление на автомобилите, а да се прилагат настоящите правила за шофиране.

Опасни превозни средства

Правните комисии, които сега издават този доклад, всъщност бяха помолени през 2018 г. да излязат с поредица от доклади за регулаторната рамка за автоматизираните превозни средства и тяхното ползване по обществените пътища. В този окончателен доклад, те още препоръчват:

„Отговорният потребител да не може да бъде преследван за нарушения, които произтичат директно от самото шофиране, като опасно шофиране, превишена скорост или минаване на червен светофар, но да останат отговорни за други задачи, включително застраховка и проверка на това дали пасажерите са с колан, като ще има и сериозни последствия за производителите, които допускат заблуда на потребителя по отношение на възможностите на различните системи и режими, които се вграждат в автомобила, а данните за разбиране на обстоятелствата и събитията при пътни инциденти трябва да са достъпни за властите, за да могат те да вземат правилните мерки и решения.„

Министърът на транспорта на Великобритания Труди Харисън заяви, че правителството ще разгледа напълно препоръките. Правителствата на Шотландия и Уелс също ще решат дали да въведат законодателство в този тон.

Матю Ейвъри, главен стратегически директор в Thatcham Research, който участва в консултацията, каза: „Ние приветстваме препоръките, които принуждават производителите на автомобили да използват подходяща терминология, когато пускат на пазара тези системи, за да попречат на автомобилистите да се заблудят, че автомобилът им е напълно автономен за шофиране, когато това не е така.

„През следващите 12 месеца сигурно ще видим първите имплементации на функции за самостоятелно шофиране на автомобили в Обединеното кралство. Важно е, че докладът на Правната комисия подчертава законовите задължения на водача и как те трябва да бъдат разбирани, както и че се налага необходимостта от стриктно отделяне на работата на превозните средства при режими на напълно самостоятелно шофиране или управляване от водача с помощ от електронните системи.“, допълва той.

Миналата година Министерството на транспорта на Великобритания даде зелена светлина на автоматизираните системи за поддържане на лентата (ALKS), първият тип системи за шофиране със свободни ръце, който ще бъде легализиран в Обединеното кралство. Шофьорите, използващи ALKS, няма да трябва да наблюдават пътя или да държат ръцете си на волана, но трябва да останат нащрек и да могат да поемат управлението в рамките на 10 секунди, когато системата поиска.

Tesla, една от водещите компании, разработващи автомобили без нужда от шофьор, се изправи пред редица въпроси относно маркетинга на системата Autopilot, който е подобен на ALKS и се счита за второ ниво на петте определени нива на самоуправляващи се автомобили.

Миналата седмица калифорнийски прокурори повдигнаха две обвинения за непредумишлено убийство срещу шофьор на Tesla, който преминава на червен светофар, докато използва системата за автопилот, с което се блъска в друга кола и убива двама души – което представлява първият случай, в който някой бива обвинен в непредумишлено убийство при използване на частично автоматизирана система за управление на автомобила. По-рано в САЩ шофьор загина, докато е играл видео игра при включено управление на автопилот. А през 2018 г. в Обединеното кралство жител загуби шофьорската си книжка, след като се качва на пътническата седалка на своята Tesla и я оставя да се движи сама по магистралата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини