fbpx
2.4 C
София

Художник създаде торент тракер за NFT изображения

Най-четени

Все по-голям брой пирати изтеглят NFT изображения наляво и надясно, за да демонстрират, че „притежаването“ на цифрови произведения на изкуството онлайн е по същество безсмислено, според тях.

Именно поради този факт, британският художник и програмист Джефри Хънтли е решил да създаде нова платформа, която да стане домакин на подобно пиратско съдържание, която ще бъде първата по рода си, както съобщават от Vice.

Хънтли е създал нов торент сайт, наречен The NFT Bay, който показва видна аналогия с името на популярния торент тракер The Pirate Bay, един от най-големите и най-старите торент сайтове, позволяващи на потребителите да изтеглят пиратски телевизионни предавания, филми, книги и игри.

NFT произведенията на изкуството са особено уместна тема, на която да се посвети един нов торент тракер, като се има предвид огромното медийно влияние, което NFT получава напоследък благодарение на поредица от ходове, с които различни знаменитости, общественици и популярни лица от технологичния и финансовия свят популяризират NFT.

Така новата платформа на Хънтли вече е направила повече от 15 терабайта NFT файлове лесно достъпни за изтегляне от всички. „Знаете ли, че NFT е просто хипервръзка към изображение, което обикновено се хоства в Google Drive rли друг Wеb 2.0 хост“, гласи описанието на сайта.

„Тъй като е известно, че уеб хостовете на Web 2.0 могат да паднат офлайн, този удобен торент тракер съдържа всички NFT произведения, така че бъдещите поколения да могат на изучават манията по дигиталното изкуство на настоящото поколение и колективно да реагират с възклицание от порядъка на „WTF? Ние унищожихме планетата за ТОВА?!“, се казва в интригуващото описание на сайта.

Това дигитално изображение в момента е мое

Като цяло идеята за дигитално изкуство от типа на NFC изображенията е доста противоречива и не може да се каже, че е близка и разбираема за много хора, дори за такива, които са посветени на технологичния свят и разбират добре голяма част от концепциите на съвременните технологии като криптовалути, блокчейн и децентрализирани системи. Противопоставянето, което имаме сега обаче, прави картината още по-интересна в очите на масовия човек – от една страна имаме крипто ентусиасти, които формират сплотени общности около колекции от малки JPG изображения или инвестират в дигитално изкуство. А от друга страна, все по-силно търсеща гласност група от хора открито се подиграва на цялата тази концепция и кауза.

Това, което прави нещата да изглеждат още по-странно, е фактът, че колекционерите на NFT са напълно наясно с факта, че всеки може просто да щракне с десния бутон на мишката и да запази локално копие на произведението на изкуството, базирано на NFT, което копие да може да разпространява както пожелае. Именно това е нещото, което е и дало възможността на този нов масивен пиратски каталог от NFT произведения да съществува.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини