Цветан Алексиев, Сирма Груп Холдинг: Търсим бърз ръст в ключовите за групата пазари

0
89

Изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев е един от участниците в панел „Бъдещето на технологиите“ от седмото издание на Шумът на парите. Форумът, който е безплатен за посещение, ще се проведе на 31 май и 1 юни в столичния хотел Хилтън. Вижте какво споделя той за Kaldata.com

Как оценяват резултатите от IPO-то?

2015 г. беше ключова в историята на Сирма Груп. След 23 години упорита работа достигнахме един логичен етап, в който за да продължим развитието си с още по-бързи темпове, за да направим бърза експанзия на международните пазари, ние се нуждаехме от сериозно финансиране. IPO-то  на Сирма е едно от най-значимите първични публични предлагания на българския капиталов пазар. Кампанията  започна на 16-и септември, и приключи на 15 октомври 2015 г. Бяха подадени поръчки за записване на над 9.5 млн. акции при цена от 1.20 лв. за акция. Записаните акции показаха сериозен интерес от институционални инвеститори, като лек превес имаха индивидуалните инвеститори.

Набраният капитал от 11.5 млн. лв. е предвиден за инвестиции в разширяване на R&D дейности, навлизане на нови пазари и вертикали, разширяване на търговските операции в САЩ, увеличаване на продажбите и дистрибуцията, както и засилване на маркетинговите активности. IPO-то на Сирма Груп Холдинг се записва в историята на българския капиталов пазар като най-голямото от началото на финасовата криза от 2008 г., а Сирма е втората компания от ИТ сектора, листвана на борсата, след Бианор АД (2007 г).

Поставихме си много амбициозна цел и я изпълнихме – направихме най-голямото публично предлагане за последните 8 години на Българската фондова борса. Оценяваме високо доверието, гласувано инвеститорите – то е признание за нашия професионализъм и отговорност, която поемаме. Присъединяването на още едно дружество с дейност на няколко континента, с повече от 360 души заети в дъщерните дружества, чиято дейност е с фокус към иновациите и развитието на хората,  към семейството на публичните компании, е един силен фактор за повишаването на репутацията и на българския капиталов пазар.

Надявам се, че повече фирми от технологичния бранш ще последват нашия пример. Вярвам, че ще IPO-то на Сирма ще повлияе положително и на БФБ, и на ИТ сектора като цяло, който се наложи като един от най-рентабилните и динамично развиващи се в нашата икономика. Българската IT индустрия се развива изключително динамично и разполага със сериозен потенциал да се превърне в задвижващо колело на растежа на местната икономика, а всяка една борса е призвана да подпомогне този процес.

Листването на Сирма Груп Холдинг беше много добър знак към всички останали дружества, особено от същия сектор, които на свой ред да обмислят дали да предприемат подобна стъпка. Компанията е доказателство, че добре обмисленото и прецизно изпълнено първично предлагане може да бъде успех дори и в условия на ниска инвестиционна активност.

Кои компании от холдинга са най-перспективни?

Не бих могъл да кажа, че имаме непреспективни компании. Винаги сме поставяли амбициозни цели пред себе си и пред компаниите в структурата. Ние  създаваме и развиваме продукти в най-конкурентните и актуални технологични направления. Пазарът е този, който е отсял перспективните технологии и компании, и в тази връзка, отговорът на този въпрос не е еднозначен. Различните дружества са в различен етап от жизнения цикъл на  развитие. Портфолиото ни включва зрели компании, такива в етап на утвърждаване, стартиращи, и т.н Освен наложените на пазара, успешно развити компании като Онотекст, ЕнгВю Системс, Сирма БК, Сирма Солюшънс, Датикум, Сирма АйТиТи, дружества в етап на утвърждаване са Сирма Мобайл, S&GTechnology Services, Сирма АйСиЕс, а също така имаме и нови дружества като Лоякс, Сирма Медикъл Системс.

Всички компании в холдинга се състезават в най-конкурентния бранш, този на високите технологии. Иновацията, идеите които се раждат,  изискват не само технологична подготвеност, необходима е огромна доза визионерски ентусиазъм, допълнен от систематичност, бизнес нюх, мениджърски умения, неуморно посвещаване и вяра в дадена идея и екип. Не винаги е лесно да създадеш и управляваш този микс, но винаги сме позитивно настроени, когато трябва да обсъдим нови идеи и те са създадени в компанията. Стремим се да намерим баланса, селективни сме към идеите, които се предлагат, и подкрепяме онези проекти, които ще създадат продукти и решенията за следващото десетилетие, които имат потенциал за успешна комерсиализация. Това е ежедневен процес в който предизвикваме самите себе си и прекрачваме границите, които сами си поставяме…

Бихте ли дали повече информация за нови дружества под шапката на групата?

През тази година създадохме Sirma Group Inc (Sirma USA),аналог като струтура на Сирма Груп Холдинг, то е  регистрирано в Ню Йорк,  САЩ,  с капитал от 2 милиона долара. Очакванията са това дружество да бъде ключово за развитието и налагането на щатския пазар. То има основна цел да развива продажбите на американския пазар на всички дружества от Сирма Груп, както  и да засили синергиите между тях. На първия етап от развитието си, ще се концентрира върху нарастването на обема на продажбите на американския и близките пазари на дружествата от групата чрез изграждането на силен екип от търговци, с които групата да стъпи уверено и на източния бряг на САЩ.

Конкретни стъпки са предвидени за увеличение на продажбите на дружествата Sirma Solutions, EngView Systems, Ontotext и Sirma ITT, които да надградят над вече съществуващите позиции на този пазар. Сред знаковите клиенти на дружествата от групата в региона са Националната галерия на САЩ, Министествата на отбраната и на здравеопазването на САЩ, John Wiley & Sons (водещо издателство на научна литература), Quality Vision International (глобален лидер във видеоизмервателното оборудване),  Централната изборна комисия на Канада и Министерстовото на природните ресурси на Канада. Фокусът върху западните щати ще се поеме от сегашния офис в Айдахо, който дългогодишно се ръководи от Деян Ненов.

Сред другите инвестиции на Сирма ще бъдат придобиване на перспективни компании с близка или идентична специализация до тази на основните ни компании. Освен това ще повишим производствения капацитет на Sirma Solutions в София и регионалните офиси; ще се извърши и юридическото отделяне на Loyax от Sirma Solutions като самостоятелно дружество, което освен че ще доразвива платформата за управление на лоялни програми, ще предлага и консултантска дейност в тази сфера.

Вече е факт новорегистрираното дружество Сирма Медикъл Системс АД, което ще създава приложения и интегрирани платформи за здравеопазването. В новото дружество ние стартираме от много добра позиция – първият продукт на дружеството: софтуер за мониторинг и контрол на диабета Diabetes:M вече е No1 приложение в света за Android платформата. Нашата амбициозна цел е след една година да имаме повече от 1 млн. активни потребители. Компанията ще разработва и други софтуерни приложения, осигуряващи достъпност до съвременни здравни услуги на гражданите, и свързаното с това подобрение на личния здравен статус на потребителите. Инвестицията на холдинга е в стратегическото направление e-Health и телемедицина.

Каква ще е 2016 г. за Сирма Груп Холдинг?

Ще следваме амбициозната си стратегия за навлизане на нови пазари, предстои наемане и създаване на търговски  и маркетингови екипи за тях. Търсим бърз ръст в ключовите за групата  пазари – САЩ, Канада, Западна Европа. В процес сме на подбор за придобиване на компании в стратегическите ни вертикали. Работим по доразвиването на съществуващи и въвеждането на нови продукти и за тяхното успешно пазарно позициониране. Имаме агресивни планове за ръст на приходите през 2016 г. Годината ще бъде ключова за успешното ни развитие занапред, защото сме в периода, в който инвестираме събрания от борсата капитал, за да преминем към следващото ниво от нашето развитие. Инвестициите, които правим и ще направим през настоящата година ще положат основите за изпълнението на стратегическата програма на компанията, която цели трансформацията на Сирма в голяма глобална компания.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за