fbpx
3.8 C
София

Ценовата разлика при използването на LED крушки и лампи с нажежаема жичка

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Оригиналът е на Elizabeth Yuko, която на фона на призивите за по-икономично използване на електрическата енергия ни напомня каква е разликата между използването на LED лампи и такива с нажежаема жичка. Пресмятанията са направени за САЩ, но съотношенията важат и за нас.

Електрическите крушки са едно от нещата, на които не обръщаме особено внимание, докато някоя не изгори и се наложи да я смените. Когато този момент настъпи, с каква крушка я сменяте – с LED или с нажежаема нишка? В Европа продажбите на лампи с нажежаема нишка е много ограничено, но нека се спрем на разликите между тези две осветителни тела и приблизително да пресметнем какво икономисваме при използването LED осветление.

Електрическите крушки с нажежаема жичка съществуват още от началото на 1800-те години и доскоро осигуряваха на практика цялото осветление в населените места. Начинът на работа на тази крушка е ясен – електрическият ток преминава през волфрамова нишка, поставена в колба с благороден газ, и се нагрява достатъчно, за да започне да свети.

LED (light-emitting diodes) светодиодите излъчват некохерентна светлина в тесен светлинен спектър, когато през тях протича електрически ток в права посока. Обикновено светодиодът съдържа един или няколко излъчващи светлина кристали, разположени в един корпус. Най-характерната особеност на светодиодното осветление е, че LED диодите почти не генерират инфрачервена светлина и поради това, че излъчват в тесен светлинен спектър, са много икономични. Ранните версии на LED осветлението даваха студена и някак остра светлина, която караше жилищните помещения да изглеждат като щандове за млечни продукти. Но сега те дават топла и много по-мека светлина, като потребителите могат да избират LED крушки с най-различни цветова температура.

Сравнение на разходите

При цена от около $5 до $7 за една LED крушка от среден клас, светодиодното осветления явно изисква по-голяма първоначална инвестиция в сравнение с крушките с нажежаема жичка, цената на които варира от около $1 до $3. Но като се вземат предвид разходите за електрическа енергия в по-дългосрочен план, LED осветлението е много по-добро. Според официалните данни на министерството на енергетиката на САЩ, използваните в жилищата LED крушки консумират приблизително 75% по-малко енергия в сравнение с тези с нажежаема жичка. Но едновременно с това LED крушките имат цели 25 пъти по-дълго време на технологичен живот.

Какви всъщност са разходите в течение на времето? Екипът на Hutton Power and Light направи необходимите пресмятания. Използваната е цената на електроенергията в  щата Вирджиния – $0,11 за 1 KWh.

Взети са две електрически крушки с поти еднаква яркост – 60 W крушка с нажежаема жичка и 12 W LED.

  • Крушката с нажежаема жичка с консумация 60 W изразходва 60 KWh електроенергия на всеки 1000 часа. При тарифа $0,11 на киловатчас този консуматор ще изразходва $6,60 на всеки 1000 часа
  • 12 W LED крушка очевидно ще изразходва 12 KWh електрическа енергия на всеки 1000 часа, което при тарифа $0,11 на час ни дава консумация от $1,32 на всеки хиляда часа.

Да напомним още веднъж, че LED осветлението има 25 пъти по-дълго време на живот и подмяна на този вид крушки вече се прави много по-рядко.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

26 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини