fbpx
-4.3 C
София

Централната банка на Русия разясни какво точно е цифровата рубла

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Централната банка на Русия даде в своя официален Telegram канал публикува разяснения относно цифровата рубла.

Информацията е фокусирана предимно върху понятието „Цифрова рубла“ и за какво ще се използва. Ето какви са основните моменти:

  • Цифровата рубла не е криптовалута. Това е третата форма на руската национална валута, която се емитира от Банката на Русия и се гарантира от нея. Двете други форми на руската рубла са парична и безкасова. Цифровата рубла е третата форма на руската рубла и не е криптовалута.
  • Цифрова не означава безкасова. За безкасови пари се считат сумите в сметките на конкретната банка, в която са внесени. Но цифровите рубли ще се съхраняват в сървъра на Централната банка на РФ и могат да бъдат взети оттам от всяка една финансова институция.
  • Цифровата рубла не е безполезна. Първо, с нейна помощ ще бъдат осъществявани бързите разплащания с нисък риск и с такси и комисионни, които не превишават таксите и комисионните на Системата за бързи разплащания на страната. Второ, разплащанията с цифрови рубли ще може да става дори офлайн, без интернет достъп. Трето, всяка една цифрова руска рубла ще може да бъде маркирана, за да може да бъде използвана за точно определена цел и по този начин държавата ще може да контролира харченето на бюджетните средства. Четвърто, в платформата за работа с цифровата рубла ще могат да се сключват смарт договори с цел опростяване и осигуряване прозрачността на различните сделки. Така например, цифровите рубли на купувача на недвижима собственост автоматично ще отидат по сметката на продавача, веднага след сключването на сделката.
  • Защита от мошеници. Тази защита е не по-лоша от защитата на обикновената рубла. Всички операции с цифрови рубли ще се извършват чрез каналите на Централната банка и имат мощна криптографска защита. Всяка една транзакция ще се потвърждава с помощта на електронния подпис на изпращача.
  • Цифровата рубла няма да оказва влияние на инфлацията. Емитирането на цифрови рубли ще се осъществява едновременно с парите в брой, само че парите в страната няма да се увеличават. Просто част от планираното емитиране ще става дигитално, а не в брой.
  • Курсът на руската рубла ще бъде равен на рублите в брой. Трите вида руски рубли просто ще са разновидност на една и съща валута. По принцип и по определение цифровата рубла не може да има отделен курс.

Ако обобщим всичко това можем да кажем, че цифровата рубла е разновидност на формата на руската рубла, която ще бъде под особен контрол на Централната банка на Русия, транзакциите ще са криптографски защитени и потвърждавани с електронен подпис, а самите токени могат да бъдат маркирани, за да се проследи за какво са изхарчени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини